Norme Coca 2023 - 2024

Puţini români s-au lăsat convinşi de abonamentele oferite de clinicile private, iar şi mai puţini şi le permit. Nici asigurările de sănătate nu au prea mult succes, semn că plata per serviciu va dăinui

Pentru cel mai ieftin abonament oferit de clinicile private de top din România, pacientul beneficiază de consultații nelimitate, de un set de analize de sânge o dată pe an şi de reduceri cuprinse între 10% şi 20% la alte investigaţii medicale.

Cele de preţ mediu includ serviciile oferite la reducere în abonamentul mai ieftin şi servicii de urgenţă, plus reduceri la alte investigaţii. În sfârşit, cele mai scumpe abonamente includ aproape toate investigaţiile medicale, plus consultaţii gratuite la psiholog sau la medicul nutriţionist.

Între cele trei există diferenţe destul de mari de preţ, cel mai ieftin fiind de 10 euro pe lună (şi constă în reduceri, mai ales), iar cel mai scump ajungând la 125 de euro lunar, mai mult decât cheltuie un român în medie pe mâncare (83 euro), potrivit Eurostat. Este adevărat, nici cele mai scumpe abonamente nu asigură gratuitatea consultaţiilor la medicii profesori, de pildă, care necesită o coplată sau achitarea integrală a serviciului.

Cât despre asigurările de sănătate, aici lucrurile merg şi mai prost, pentru că sub 1% dintre români au încheiat astfel de poliţe. Asigurătorii sunt însă optimişti și cred că, odată ce legea le va clarifica rolul în asigurarea pachetului suplimentar de servicii de sănătate, piaţa va exploda.

Sănătatea la pachet nu are prea mult succes la români, cei mai mulţi având abonamente corporate, care sunt destul de restrictive la serviciile oferite. Clinicile private recunosc că românii nu se înghesuie să îşi facă abonament şi că afacerile merg datorită plăţii per serviciu.

Click pentru mărire

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro