Norme Coca 2023 - 2024

Cat costa viata unui roman? Cel mult 17.000 de euro, daca vorbim despre daunele morale platite prin politele RCA rudelor unei persoane care a murit intr-un accident.

Spre comparatie, viata unui italian ajunge la 200.000 de euro, iar a unui francez la peste 20.000 de euro. Ca sa obtina o suma mai mare, urmasii unei victime din Romania trebuie sa mearga in instanta.

Domnul Florea mai pastreaza si acum epava masinii in care a murit fiul sau acum 5 ani. Pentru ca soferul care a provocat accidentul nu avea polita RCA, daunele morale au fost stabilite de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, o institutie finantata de companiile de asigurari, care a calculat daune morale de 5.000 de euro. Rudele au mers in fata judecatorului, iar acesta a creascut suma la 45.000 de euro.

"S-a facut recurs. A zis ca vrem sa ne imbogatim", a spus Florea Visan, tatal victimei.

De altfel, fondul intervine si in situatia in care soferul care provoaca accidentul nu este cunoscut. In rest, atunci cand vinovatul este identificat si are o polita RCA, compania de asigurari care a emis-o plateste daunele morale. Pentru a le stabili, asiguratorii se folosesc de un ghid care ia in considerare media daunelor acordate de instante in 2009 si 2010.

Companiile de asigurari platesc daune morale in jur de 12.000 de euro unei sotii care si-a pierdut sotul intr-un accident. Copilul care si-a pierdut parintele intr-un accident primeste daune morale de 10.000 de euro. Cel mai mult primesc, insa, parintii unui copil decedat (17.000 de euro) intr-un accident, iar cel mai putin fratii (7.000 de euro).

In schimb, viata unui italian valoreaza in ochii companiilor de asigurari 200.000 de euro, in Grecia se acorda 50.000 de euro, iar in Ungaria doar 7.000. In tarile nordice, daunele morale nu se platesc, dar sunt calculate generos cele materiale, explica avocatii.

Potrivit companiilor de asigurari, daunele morale acordate in Romania sunt mai mici si din cauza ca la noi salariile nu sunt atat de mari ca in vest. In plus, cei care solicita despagubiri in instanta pierd o parte din suma pentru ca platesc onorariile avocatilor.

"Au un contract in spate prin care percep si 50%", spune Sorin Greceanu, directorul Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.

"Asiguratorii si-au facut un calcul economic si in functie de acest calcul economic, care include un profit, au ajuns la aceste despagubiri", spune avocatul Jercan Ionut.

Cea mai mare dauna morala platita in Romania a fost de 850.000 de euro. Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv prejudicii morale, limita de despagubire este de de 5 milioane de euro.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro