Nu contează numai cât de des schimbi lenjeria de pat şi cât de des aeriseşti pernele şi pilotele. Toate trebuie înlocuite la un anumite intervale, fiindcă se deteriorează şi-ţi pun în pericol sănătatea, avertizează specialiştii.

  • În urma unui studiu care a arătat că britanicii îşi riscă sănătatea fiindcă folosesc aceleaşi aşternuturi prea mult timp, Consiliul Somnului din Marea Britanie a lansat un set de recomandări privind intervalele de timp la care trebuie schimbate pernele şi pilotele.

Aşadar, potrivit specialiştilor britanici, pernele ar trebui înlocuite la fiecare doi ani şi pilotele trebuie aruncate după cinci ani de utilizare. Dacă acestea nu sunt schimbate cu regularitate, riscăm să suferim de probleme la nivelul coloanei cervicale din cauza deteriorării pernelor, care nu mai oferă sprijinul potrivit capului şi gâtului.

Nici salteaua nu are o durată de viaţă nelimitată, şi ea trebuie înlocuită la fiecare şapte ani, recomandă Consiliul britanic al Somnului.

„Intoxicaţiile cu acarieni“

De asemenea, dacă nu schimbăm suficient de des aşternuturile, riscăm să suferim probleme respiratorii pe fondul „intoxicaţiilor cu acarieni de praf“, cum le numesc specialiştii.

„Acarienii sunt mici «păianjeni» microscopici, rude cu scabia (râia), dar care trăiesc în praful din casă, în puf, în pene, dar şi în lâna animalelor. Ei pot pătrunde în piele, sub scuame (porţiuni uscate ale pielii) sau chiar la rădăcina firelor de păr", explică profesorul doctor Anca Zbranca, medic primar dermatolog la Clinica Roderma din Iaşi.

O dovadă a faptului că nivelul de praf şi de acarieni este crescut o reprezintă persistenţa sau chiar agravarea simptomelor de alergie, care ar trebui să se atenueze atunci când petrecem mult timp în casă. „Strănutul, mâncărimile de nas, de ochi, nasul înfundat sau care curge sunt manifestările sugestive care trebuie să ne determine să luăm măsuri“, ne sfătuieşte medicul primar alergolog Camelia Berghea de la Spitalul „Al. Obregia“ din Bucureşti.

Nivelul crescut de umezeală din casă este principalul factor care favorizează multiplicarea acarienilor. Pentru a-l combate, aerisiţi zilnic şi, dacă este cazul, folosiţi dezumidificatoare. Un alt truc pentru reducerea umidităţii este să evitaţi uscarea rufelor în casă. În plus, acarienii mor la temperaturi extreme. Astfel, se pot folosi aspiratoare cu aburi pentru a curăţa toate suprafeţele (covoare, podele, pereţi, perdele şi tapiţerii).

„De asemenea, pernele, carpetele pufoase şi jucăriile de pluş se pot introduce din când în când la congelator sau în lada frigorifică. Este bine ca persoanele cu predispoziţie alergică să folosească lenjerie, perne şi pilote antiacarieni“, precizează prof. dr. Anca Zbranca.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro