Norme Coca 2023 - 2024

Sărăcia nu-i lasă pe constănţeni nici să moară în linişte! Obţinerea certificatelor constatatoare a decesului reprezintă o mare problemă pentru rudele celor care nu au medici de familie, dar şi pentru Poliţie şi Medicina Legală. Şi, odată cu schimbarea legislaţiei penale, familiilor le va fi şi mai greu să obţină respectivul act!

Din ce în ce mai mulţi constănţeni fie nu au medic de familie, fie nu merg la consultaţii cu anii. Motivele sunt deja cunoscute: fie nu sunt asiguraţi la fondul de sănătate, neavând venituri stabile, fie se tem să mai meargă la me-dicul de familie, căci şi acolo li se cer bani! 
Drept pentru care, atunci când survine decesul (în afara spitalului!), obţinerea unui certificat constatator al decesului devine o problemă. Singura instituţie abilitată să elibereze un astfel de act, în acest context, rămâne Serviciul de Medicină Legală (SML) Constanţa. Aşa se face că, numai anul trecut, mai bine de jumătate din autopsiile realizate de medicii legişti constănţeni au fost făcute pentru morţi care nu aveau medici de familie şi, deci, rudelor le era imposibil să obţină altfel actele necesare pentru înmormântare. 
 
„A murit în casă!” - autopsia obligatorie!
Concret, la nivelul serviciului constănţean au fost efectuate 899 autopsii medico-legale, dintre care 422 au fost pentru morţi violente (omoruri, sinucideri şi accidente), iar 477 pentru morţi non-violente (respectiv morţi suspecte şi survenite din cauze necunoscute). 
„La noi sunt foarte multe cazuri sociale, care ajung în competenţă judiciară. Sunt mulţi oameni care nu sunt înscrişi la un medic de familie. Regula este ca, atunci când moare o persoană, moartea să fie constatată de medicul de familie, dacă decesul survine în afara unităţii spitaliceşti. Acesta poate să elibereze certificatul constatator al decesului, bineînţeles, dacă persoana este înregistrată cu o cazuistică relevantă ca şi cauză de deces. Dar dacă omul a fost la medicul de familie în urmă cu cinci ani, cu o banală bronşită, cum poate acesta să-i elibereze certificatul constatator al decesului? Motiv pentru care, şi în aceste situaţii, refuză să le elibereze actul rudelor. Sunt foarte frecvente aceste situaţii şi atunci soluţia este la Medicina Legală! Dar nu în mod direct. Oamenii anunţă mai întâi Poliţia - aşa impune procedura, căci dacă ar veni direct la noi am fi nevoiţi să-i refuzăm, să-i îndrumăm către Poliţie! «A murit în casă!» - asta li se sesizează oamenilor legii. Aşa că poliţiştii merg, fac cercetări, văd clar că nu sunt urme de efracţie, urme de violenţă şi, totuşi, trebuie adus mortul la medicină legală, pentru necropsie. În astfel de cazuri, sunt minim doi poliţişti, medicul legist şi un procuror blocaţi pentru un caz social”, a atras atenţia dr. Mihai Onciu, şeful Serviciului de Medicină Legală Constanţa. 
 
Poliţia Constanţa plăteşte pentru aceşti morţi
Mai mult, legislaţia impune ca, pentru eliberarea respectivului certificat, să fie efectuată necropsia. „Nu se poate altfel”, a subliniat medicul legist. Ceea ce înseamnă, mai mult decât blocarea personalului, cheltuirea unor bani pentru un caz care nu ridică probleme din punct de vedere judiciar, a subliniat medicul legist. Bani care, în prezent, se adaugă la datoria pe care Poliţia Constanţa o are deja către medicii legişti. 
„La noi se face autopsie completă la toate cazurile! Aşa impune legislaţia, nu există autopsie segmentară! Spunem, de exemplu, că mortul are o lovitură la cap. Nu înseamnă că se face autopsie doar în zona respectivă. Nu. Se face autopsie completă. Iar pentru toate acestea, plăteşte cine cere. Adică Poliţia sau Parchetul, căci doar organele judiciare au dreptul să ceară aceste autopsii. În prezent, datoria Poliţiei Constanţa a ajuns la 4 miliarde de lei vechi, dar încă se mai eliberează acte, care sunt în curs de tehnoredactare, motiv pentru care cred că datoria se ridică, de fapt, la peste 7 miliarde de lei”, a completat dr. Mihai Onciu. 
 
Şi dacă medicul legist refuză, ce fac rudele?
De anul acesta, însă, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală, medicii legişti au posibi-litatea să stabilească, de la faţa locului, dacă se impune autopsia în cazul morţilor non-violente, încadrate ca suspecte sau din cauze necunoscute. 
„Până acum, decideau anchetatorii. Acum, medicul legist este chemat la faţa locului să constate dacă este caz judiciar, iar dacă stabileşte că nu este cazul de suspiciuni cu privire la cauzele morţii, nu se mai face autopsie. Apar însă problemele: dacă Poliţia îl declară că nu este caz medico-legal, cine mai dă certificatul constatator de deces familiilor? Pe de o parte, nu ar trebui să intereseze organul judiciar. Medicul legist consideră că nu este caz medico-legal, este treaba rudelor! De ce să fie dosar penal, atât timp cât nu sunt elemente, doar pentru că nu a avut medic de familie? Nu este normal din punct de vedere judiciar”, a mai afirmat şeful SML Constanţa. 
În aceste condiţii, este necesară modificarea legislaţiei, pentru ca familiile să poată obţină actele de deces necesare, şi în alt mod.
„Dacă tot s-a schimbat Codul de Procedură Penală, undeva trebuie umblat la legislaţie şi pe această parte. Trebuie dată posibilitatea, poate medicului legist, poate unui alt specialist desemnat de autoritatea sanitară, să elibereze certificat constatator de deces rudelor. Poate ar putea să fie activitatea privată a medicului legist. La fel cum s-a desprins notariatul de stat, pe acelaşi model se poate proceda şi aici”, consideră dr. Mihai Onciu. 
Cert este că, în condiţiile actualei legislaţii şi a modificărilor aduse de Codul de Procedură Penală, rudele ar putea să întâmpine şi mai multe greutăţi pentru obţinerea unui certificat constatator al decesului, necesar pentru obţinerea ulterioară a certificatului de deces de la Starea Civilă.
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro