Sursa digi24.ro

Aţi făcut alergie ori aţi avut reacţii adverse după folosirea unui medicament? Ar fi bine să anunţaţi medicul de familie sau Agenţia Naţională a Medicamentului. Aşa puteţi contribui la depistarea mai rapidă a unor medicamente care fac mai mult rău decât bine şi la scoaterea lor de pe piaţă. În ultimii doi ani au fost peste o sută de asemenea cazuri.

„Raportaţi orice reacţie suspectă”. Aşa sună mesajul aproape ignorat de români în ultimii 6 ani, reluat acum într-o campanie publică. Anul acesta, au apărut totuşi reclamaţii în urma unor probleme neaşteptate cauzate de un medicament.

Numărul de raportări de reacţii adverse a crescut vizibil faţă de anul trecut. Au fost 3.656 de raportări. Raportările vin însă mai ales de la medici, nu de la pacienţi”, spune Anca Crupariu, purtător de cuvânt ANMDM.

Am păţit de câteva ori şi cu picături şi cu tablete. Nu am raportat. Pentru că nu mi-a trecut prin cap”, afirmă o femeie.

„Am avut o dată alergie şi de atunci mi-am învăţat lecţia. Nu mai iau fără recomandare, citesc prospectul”, spune o femeie.

Alergiile la medicamente pot provoca nu doar o simplă urticarie, ci şi decesul, în unele cazuri.

Cele mai uşoare manifestări sunt manifestările care apar pe piele. Şi asta e forma cea mai gravă, şocul anafilactic, în care scade foarte tare tensiunea arterială şi sângele nu mai poate să ajungă la organe”, spune Rareş Simu, alergolog.

Să i se atragă atenția că există posibile efecte secundare ale medicației și să le distingă de efecte care sunt în cadrul bolii”, afirmă Valeria Herdea, medic de familie.

Autorităţile nu ţin pasul cu verificarea tuturor reacţiilor care pun în pericol sănătatea pacienţilor, aşa că au nevoie de reacţia pacienţilor ca să ia măsuri.

În ultimii doi ani au fost scoase de pe piaţă aproape 100 de medicamente. Vorbim de picături nazale sau pentru ochi, siropuri şi pastile pentru dureri. Anul acesta a dispărut din farmacii şi spray-ul oral Bioparox, folosit pentru tuse şi răceală.

Raportarea medicamentelor de către pacienţi se poate face printr-un formular care există pe site-ul Agenţiei Medicamentului.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro