Părinții nu ar trebui să doarmă în același pat cu copilul deoarece există riscul morții subite infantile, avertizează experții.

Oficialii suedezi din sănătate sunt îngrijorați din cauza răspândirii acestui obicei periculos.

”Este foarte important ca bebelușii sub trei luni să doarmă în păturțurile lor”, spune Kerstin Nordstrand de la National Board of Health și Welfare.

Un studiu din 2011 publicat în jurnalul de pediatrie Early Human Development a scos la iveală că 65% dintre copiii de trei luni din Suedia dorm în același pat cu părinții.Un raport publicat în British Medical Journal care a analizat Sindromul Morții Subite Infantile în aproape 1.500 de cazuri a scos la iveală că 22% au avut loc atunci când copilul dormea în același pat cu părinții.

Potrivit profesorului Bob Carpenter, riscul mortii subite infantile este este de cinci ori mai mare în cazul copiilor care impart patul cu părinții.

Sindromul Morții Subite Infantile reprezintă decesul inexplicabil al unui bebeluș cu vârsta mai mică de un an, care nu prezintă semne de boală antemortem și postmortem. Cauzele și simptomele exacte ale ocurenței dramatice nu sunt cunoscute, însă în majoritatea cazurilor moartea survine în timpul somnului.

Medicii recomandă ca metodele de prevenire să inlcudă supravegherea atentă a poziției de somn. Bebelușii trebuie să fie culcați pe spate, să aibă suficient spațiu de mișcar și să se evite expunerea la fum de țigări.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro