Bacteriile, virusurile şi ciupercile pot trăi în locuri din casă în care vă aşteptaţi cel mai puţin. De aici pot pătrunde direct în organism sau pot ajunge pe mâncare. Aflaţi care sunt unele dintre cele mai “contaminate” obiecte din casă şi ce puteţi face pentru a vă proteja de pericolele care vă pândesc.

Microbii sunt un “bagaj” constant al oricăruia dintre noi, dar devin periculoşi atunci când se înmulţesc peste măsură. “Dacă nu respectăm o igienă riguroasă, noi înşine putem fi o sursă de infecţie pentru ceilalţi. Principalul loc populat de microbi sunt tegumentele, care transportă stafilococii către nas şi gură”, explică Garofiţa Nicolae, medic primar generalist.

Bucătăria e a doua zonă cu risc. Firimiturile de pe podea sau resturile de mâncare din frigider, adesea trecute cu vederea, reprezintă, de fapt, cea mai bună ascunzătoare pentru dăunători. “Frigiderul e cel mai expus, pentru că alimentele stricate contaminează şi produsele proaspete”, arată specialistul. În ciuda tuturor acestor pericole, microbii sunt un rău necesar, care ajută la echilibrarea stării de sănătate. “Îi putem ţine uşor în frâu printr-o igienă corectă”.

Spălați în fața chiuvetei

Nici podeaua nu scapă de microorganismele nedorite. Cea mai afectată parte a podelei este cea din faţa chiuvetei, care trebuie curăţată cu regularitate. Specialiştii recomandă să vă descălţaţi ori de câte ori reveniţi în locuinţă şi să folosiţi papuci de casă.

Curățați în fiecare zi tastatura de la calculator

 Tastatura şi mouse-ul se numără printre cele mai murdare obiecte din locuinţă. Pe tastatură mişună 200 de bacterii în plus faţă de cele prezente pe suprafaţa vasului de toaletă. Ideal ar fi ca mouse-ul şi tastatura să fie curăţate în fiecare zi cu o soluţie pe bază de alcool medicinal.

Chiuveta din baie ar trebui ştearsă cel puţin o dată pe zi, pentru că e un mediu în care se dezvoltă numeroase bacterii. Fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul prosop de baie, care să fie schimbat la două zile. Acesta trebuie spălat la peste 40 de grade C şi pus la uscat într-un loc în care pătrunde aer proaspăt. Periuţa de dinţi trebuie schimbată la fiecare 3-4 luni şi după fiecare gripă sau răceală. De asemenea, trebuie ţinută în poziţie verticală.

Vasul de toaletă trebuie dezinfectat de câteva ori pe săptămână. În momentul în care trageţi apa, capacul vasului de toaletă trebuie să fie închis pentru că altfel riscaţi să se împrăştie germeni în toată baiaşi astfel să creaţi o fântână arteziană în miniatură, care împrăştie microbi.

Folosiți tocătoare separate

Tocătoarele pe care se taie alimentele necesită o atenţie specială şi este recomandat să existe unul pentru carne şi un altul pentru legume şi fructe. Conform altei reguli importante, pentru a-şi păstra calităţile nutriţionale, dar şi pentru a nu deveni un pericol pentru sănătate, dezgheţarea alimentelor ar trebui făcută în frigider. Deşi durează mai mult, este un mod bun de a reduce apariţia unui număr mare de germeni.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro