Norme Coca 2023 - 2024

Profesorul Pete Miller, de la Universitatea Deakin din Australia, avertizează că studiile de laborator nu ar reflecta adevăratul impact negativ al combinațiilor de alcool și energizante.

Sondaje de opinie realizate printre studenții la mai multe universități din Europa și SUA au arătat că tinerii consumă des băuturi în această combinație. Miller spune că rolul băuturilor energizante în combinație cu alcoolul este prea puțin studiat, iar studiile care s-au făcut relevă doar efectele pentru doze mici de alcool combinate cu o singură băutură energizantă.

Profesorul Miller scrie în British Medical Journal că la o conferință recentă în Australia patru din cinci cercetători care au prezentat studii pe acest subiect primiseră sprijin financiar de la compania de băuturi energizante, Red Bull. Toți au conchis că nu există dovezi care să arate că această combinație face mai mult rău decât o fac băuturile separat.

Miller spune că studiile nu iau în considerare nivelele reale ale consumului acestei combinații, dar că legăturile statistice dintre anumite tipuri de comportamente și cei care mixează aceste băuturi sugerează că aceștia consumă cantități mai mari de alcool, sunt mai agresivi și conduc sub influența alcoolului, citează Daily Mail.

Un studiu american publicat în revista Alcoholism: Clinical and experimental research, în anul 2010, arăta că „persoanele care au consumat în mod frecvent băuturi energizante prezintă, din punct de vedere statistic, un risc sporit de a deveni alcoolice sau de a consuma alcool în cantităţi mari." Mai mult decât atât, cercetătorii Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea din Maryland spun că ingerarea unei cantități mare de alcool afectează băutorul, însă cofeina din energizant maschează starea de ebrietate.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro