Norme Coca 2023 - 2024

Lupta împotriva cancerului implică o serie de resurse financiare, emoționale și temporale, care se transformă, adesea, într-o adevărată provocare pentru pacienți. De aceea, uneori, suntem tentați să alegeam cea mai la îndemână metodă terapeutică. Din păcate, aceasta se poate dovedi și cea mai costisitoare, atunci când tratamentul nu țintește, de fapt, cauza exactă a îmolnăvirii.
Cele aproximativ 100.000 de cazuri noi de cancer depistate în fiecare an sunt un indicator clar al faptului că incidența cancerului în România nu mai este un subiect care să poată fi trecut cu vederea și că metodele de tratament trebuie avanseze și să se adapteze la descoperirile care se fac aproape în fiecare an în acest domeniu. Cu atât mai mult cu cât, potrivit unui raport eliberat de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului și Organizația Mondială a Sănătății, țara noastră se află pe locul 10 în Europa, în ceea ce privește numărul bolnavilor de cancer.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă bolnavii de cancer din România este absența unui tratament personalizat fiecărui pacient, care să răspundă unui principiu esențial în medicină - tratarea pacientului, și nu a bolii. În cancer există numeroase gene care pot suferi mutații, fiecare tumoră putând avea de la 1 până la 8 gene cu mutații. Toate aceste mutații genetice pot crea specificități ale bolii care impun ieșirea din schema clasică de tratament și înlocuirea acesteia cu una perfect adaptată și care să răspundă acestor specificități.

Identificarea tratamentului țintit presupune însă diagnosticarea moleculară în prealabil - o testare genetică menită să identifice nu doar care sunt acele gene care au determinat un anume tip de cancer, ci și dacă au existat mutații genetice care au făcut ca boala să nu răspundă la soluțiile de terapie recomandate în protocoalele actuale de tratament.

Cea mai des întâlnită modalitate de diagnostic molecular în Europa este cel individualizat, prin care se identifică genele responsabile de activarea cancerului. Recent, acest sistem de diagnosticare a devenit disponibil și în România, sprijinind medicii oncologi în găsirea celei mai bune opțiuni de tratament.

"Sistemul Oncompass identifică genele care au suferit mutații la nicelul tumorii fiecărui pacient, iar pe baza raportului generat de profesioniști în genetică moleculară, medicul oncolog poate alege cea mai potrivită terapie țintită, specifică fiecărui pacient în parte. Cu o bază de date ce conține publicații și studii clinice cu peste 200 de medicamente țintite, Oncompass folosește rezultatul testului pentru a identifica cel mai potrivit medicament țintit descoperit sau cel mai potrivit studiu clinic care se desfăşoară în prezent în lume și care ţintește mutația prezentă în tumora fiecărui pacient", explică Dr. Isabela Komporaly (foto), managing partner Torus Pharma, compania care a adus în România serviciul Oncompass.

Costul accesării acestui serviciu nu este de neglijat - testarea costă fie 1500 euro, fie 3.700 de euro in functie de numarul de gene cercetate, însă oferă informații complete despre mutațiile genetice care au dus la apariția bolii și tratamentele exacte existente pe piață, care trebuie administrate pentru a acționa asupra acesteia. Odată schimbată schema de tratament, conform indicațiilor din raportul de diagnosticare moleculară, pacientul știe că a intrat în ciclul terapeutic cu cele mai bune efecte asupra stării de sănătate.

"Din păcate, puterea de cumpărare a pacienților bolnavi de cancer nu este mare, însă dacă luăm în calcul faptul că această analiză reprezintă prelungirea perioadei de supraviețuire pentru pacienți, atunci raportarea la costuri este alta. În plus, fără un tratament țintit pacienții trebuie să îndure efectele adverse ale schemelor clasice de tratament fără să obțină, de fapt, un real beneficiu terapeutic", adaugă dr. Komporaly.

Rolul unei asemenea testări cu un grad maxim de precizie este cu atât mai important cu cât, din păcate, în tot mai multe cazuri sunt descoperite mutații genetice rare, care fac din protocoalele existente de tratament un aliat fără arme în lupta împotriva cancerului.

Oncompass este disponibil în România prin Torus Pharma, furnizor de servicii pentru companii farmaceutice și pentru companii specializate în echipamente și dispozitive medicale.

Despre KPS

KPS Biotechnology Ltd. furnizează informații moleculare și servicii de diagnosticare care susțin medicii și pacienții în detectarea celor mai eficiente terapii anti-cancer personalizate la nivel mondial.

KPS are o experiență de 10 ani în domeniul terapiilor țintite și al diagnosticului molecular. KPS este o companie reprezentată la nivel internațional, cu sediul central în Germania și laboratoare în Germania și Ungaria. Compania deține laboratoare de ultimă oră de patologie moleculară, certificate de către Asociația Europeană a Patologiștilor, precum și laboratoare partenere de referință pentru companiile lider în farmacologie la nivel mondial.KPS este specializată în tehnici revoluționare de testări moleculare multiplu genetice, oferind mai multe avantaje evidente în selectarea celei mai adecvate terapii anti-cancer: diagnostice mai precise; determinarea originii histologice a cancerului; viteză și eficiență; posibilitatea testării repetate pe o singură mostră.

Despre Torus Pharma

TORUS PHARMA este furnizor de servicii pentru companii farmaceutice și pentru companii care produc medicamente, echipamente, servicii și dispozitive medicale și care doresc să intre pe piața din România. Torus Pharma dezvoltă parteneriate cu diverse companii din Europa identificând pentru acestea oportunitățile de business, asigurând suport în lansarea acestora pe piața din Romania. Torus Pharma furnizează clienților multiple servicii care includ: analize de piață, înregistrări, sales & marketing, distribuție, consultanță în domeniul farmaceutic. TORUS PHARMA aduce pe piața românească medicamente și dispozitive medicale de top în dorința de a asigura soluții terapeutice optime pacienților.

Dr. Istvan Petak (MD, PhD) este cercetător oncolog, expert în farmacologie moleculară, și pionier internațional în medicina oncologică personalizată. El a fost bursier al Fulbright Scholar în SUA, unde a studiat mecanismul molecular al medicamentelor anti-cancer.

Dr. Istvan Petak și colegul său Dr. Richard Schwab au fost primii care au tratat pacienții cu cancer pulmonar, pe baza geneticii moleculare a tumorii, studiu care a fost publicat pentru prima dată în Journal of Clinical Oncology, și mai târziu, pentru un număr mai mare de pacienți, în Journal of Molecular Diagnostics. Dr. Istvan Petak a publicat mai mult de 50 de articole științifice în domeniul farmacologiei moleculare a tratamentelor împotriva cancerului și a fost vorbitor principal în conferințe stiintifice. El este unul dintre editorii publicației Current Signal Transduction Therapy și autor invitat al revistei Nature Reviews Drug Discovery. Este, de asemenea, membru al Swiss Group Clinical Cancer Research. Dr. Istvan Petak este în prezent director științific al KPS Life Sciences specializat în diagnosticul molecular OncompassTM și în serviciul de informații terapeutice pentru bolnavii de cancer.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro