Norme Coca 2023 - 2024

Valoarea medicamentelor compensate eliberate pe bază de reţetă prin farmaciile din România este de aproximativ 1,3 miliarde de euro pe an, iar mai puţin de 40 la sută din aceste medicamente au producători români, afirmă Oana Ingrid Mocanu, director în cadrul CNAS.

Oana Mocanu, director în CNAS, la Direcţia Farmaceutică, Dispozitive şi Clawback, a prezentat, miercuri, la Târgu Mureş, la prima ediţie a Conferinţei Naţionale de Farmaeconomie şi Management Sanitar, la care participă aproximativ o sută de specialişti din România şi Ungaria, un studiu în premieră, intitulat "Medicamente compensate - analiză şi tendinţe de consum în 2012-2013”.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul CNAS, valoarea medicamentelor compensate eliberate prin farmaciile cu circuit deschis, pe bază de prescripţie medicală, este de aproximativ 1,3 miliarde de euro pe an, în creştere în 2013 faţă de 2012.

Sub 40 la sută din aceste medicamente au producători români, a spus Mocanu.

 "Consumul prin farmaciile cu circuit deschis de medicamente compensate, pe bază de prescripţie medicală, se ridică la 1,287 miliarde de euro în 2012, iar anul trecut la 1,380 miliarde de euro. Cam 36-38 la sută sunt medicamente cu producători cu autorizaţie de punere pe piaţă din România. Restul sunt medicamente cu producători, cu deţinători de autorizaţie de punere pe piaţă din Europa”, a afirmat Mocanu.

Potrivit acesteia, una din explicaţiile creşterii valorii consumului se leagă de scăderea numărului de pacienţi, dar şi de ieşirea unor medicamente mai ieftine de pe piaţă, dat fiind că “atunci modalitatea de calcul a preţului de referinţă se duce spre medicamentul originator”.

Conform directorului în CNAS, cele mai mari consumuri de medicamente compensate se înregistrează în rândul pacienţilor cu boli cronice.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro