Patru laboratoare de analize vor fi monitorizate de inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), după ce la controalele de luna aceasta s-a constatat lipsa de la program a medicilor angajaţi pentru interpretarea şi avizarea rezultatelor analizelor făcute de pacienţi.

Fiind la prima abatere, unităţile au scăpat fără sancţiune. La următoarea, însă, vor fi sancţionate cu 5% din suma cuvenită pentru luna respectivă. La o medie lunară de 20.000 de lei ar însemna o „amendă” de 1.000 de lei. „Ar trebui să aibă un medic care să stea şapte-ore, aşa cum prevede contractul, pentru că, dacă laboratorul nu ar fi avut medic, nu ar fi îndeplinit condiţiile pentru semnarea contractului, ca atare nu ar fi câştigat bani”, a spus Costel Lupaşcu, preşedinte director general al CJAS.

De asemenea, tot în această lună, CJAS a efectuat controale inopinate la 15 medici de familie şi 12 farmacii. „Am constatat şi lipsa unui farmacist de la program. De asemenea, fiind la a doua constatare, un medic de familie a fost sancţionat cu diminuarea cu 5% a valorii minime a punctului per capita pentru luna respectivă. În cazul farmaciilor, sancţiunea creşte la 10% din suma cuvenită pentru luna în care s-a înregistrat această situaţie”, susţine şeful CJAS. De exemplu, la o sumă medie de 4.713 de lei, primită de un medic de familie pentru servicii per capita, sancţiunea ar urma să fie de 235 de lei.

Inspectorii CJAS vor continua seria controalelor inopinate.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro