Norme Coca 2023 - 2024

ACEASTA SE DORESTE ?

Medicii sa plece pe capete, lehamitea din sistem sa atinga cote maxime, iar pacienţii sa nu mai fie trataţi corespunzător ?

Decizia Curţii Supreme, prin care medicilor li se interzice să primească orice fel de atenţii de la pacienţii trataţi în sistemul public, pune în pericol funcţionarea sistemului de sănătate.

O decizie luată recent de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, publicată la sfârşitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial, prin care medicilor din sistemul public li se interzice să mai primească şpagă de la pacienţi, a stârnit numeroase controverse.  Cadrele medicale, nemulţumite că sunt asimilate funcţionarilor publici, susţin că decizia judecătorilor nu face altceva decât să îngroaşe rândurile doctorilor care vor alege calea străinătăţii, văduvind sistemul sanitar de stat. „Nu ştiu câţi medici vor mai fi în cinci ani”, atrage atenţia chirurgul Florin Chirculescu, şeful secţiei de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).   Scandalizaţi de hotărârea Curţii Supreme sunt inclusiv reprezentanţii pacienţilor, care se tem că, în doar câteva zile, atitudinea medicilor, şi aşa nemulţumiţi de nivelul salarial şi de condiţiile din spitale, se va înrăutăţi, în detrimentul bolnavului şi sunt de părere că judecătorii nu s-au gândit şi la consecinţe atunci când au elaborat textul legii. 
 
„Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare”, se arată în document. Cu toate acestea, judecătorii arată că, potrivit unei prevederi din Legea drepturilor pacientului, bolnavii pot oferi angajaţilor unităţilor care i-au îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, „cu respectarea legii”.  
 
 Pacientul dă, medicul nu are voie să primescă  
 
 Cu alte cuvinte, pacientul poate oferi bani sau cadouri medicului care l-a tratat, însă acesta din urmă nu se poate bucura de atenţia respectivă. „Primirea de către funcţionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, după ce a îndeplinit un act în virtutea funcţuiei sale şi la care era obligat în  temeiul acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la cinci ani”, notează magistraţii Curţii Supreme.    Medicii, care au fost luaţi pe nepregătite de decizia magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), sunt încă şocaţi şi spun că se tem să mai primească bani de la pacienţi, atâta vreme cât sunt pasibili de închisoare.   
 
„E greu de estimat cât va funcţiona sistemul sanitar. Dacă tot suntem consideraţi funcţionari publici, vom sta la spital doar şapte ore, cât prevede contractul. Vor apărea liste de aşteptare, pentru că nu vom mai avea niciun interes să programăm trei operaţii complicate în loc de una, ca să ne încadrăm în program. Trebuie pus ceva în locul plăţilor informale pentru că altminteri vor pleca mulţi oameni din spitale. Ne-au pus la dispoziţie posibilitatea legală să facem acest compromis. Statul s-a bazat pe acest compromis care l-a scăpat pe el de plata unor salarii mari pentru o elită a societăţii - medicii. Clar, va exista un impact asupra stării de sănătate a populaţiei. O să scadă activitatea din spitale şi cei care sunt tineri vor pleca şi ei”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Florin Chirculescu.
 
  „Jurământul lui Hipocrate nu e pentru funcţionari publici”
 
 Medicul spune că, odată cu intrarea în vigoare a acestei decizii, schimbările din Sănătate vor fi inevitabile. Vor fi medici care vor continua să primească bani sau cadouri de pacienţi, dar vor fi şi medici care nu vor mai accepta asemenea foloase.    „Dacă vor continua, o vor face doar până ce oamenii legii îşi vor face datoria şi tot vor fi nevoiţi să o respecte. În final, jurământul lui Hipocrate nu a fost făcut pentru funcţionari publici, ci pentru medici, ceea ce noi se pare că nu suntem”, a completat Chirculescu. 

medici 21 130click pe imagine

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro