Norme Coca 2023 - 2024
38 de copii mor anual după ce sunt lăsaţi singuri în maşină, în maşina părinţilor care adesea îi "uită" pe bancheta din spate, cu geamurile închise sau doar un deget crăpate. Statistica dură e valabilă pentru SUA, dar asta nu înseamnă că europenii nu se confruntă cu astfel de cazuri. În special, francezii şi belgienii. Ba chiar şi chiar românii.
Cel mai recent caz, la Turda, unde - în urmă cu 48 de ore - un cuplu din Suceava şi-a lăsat bebeluşul în vârstă de cinci luni mai bine de două ore la 30 de grade Celsius închis într-o maşină. Singur.


Foto: Mediafax Foto

De 48 de ore, Dana Marina Ionescu a devenit extrem de cunoscută. Nu pentru profesia ei, este traducător, ci pentru gestul de omenie profundă pe care bucureşteanca l-a făcut. A salvat bebeluşul "uitat" în maşina cu număr de Suceava, l-a scos din vehiculul supraîncălzit, l-a dus la umbră, i-a dat apă potolindu-i micuţului transpirat leoarcă plânsul cu sughiţuri.

Astăzi, Dana Marina Ionescu se bucură de aprecierea prietenilor virtuali pe Facebook şi se confruntă cu un val de simpatie care o copleşeşte. „A fost o chestiune normală, firească, probabil că oricine ar fi reacţionat aşa într-o astfel de situaţie”, povesteşte pentru gândul aceasta. Pare stânjenită când rememorează incidentul care a transformat-o într-o salvatoare de bebeluş. Spune că tot ce a avut de zis este pe Facebook, acolo unde a şi postat imaginile cu micuţul uitat în maşină, în miezul zilei, la 30 de grade, în parcarea din faţa intrării în Salina Turda.

"20 Aug, Concediu, vizită programată la Salina Turda. Ajungem la intrarea veche în jur de ora 16.08 şi parcăm. Afară 30 de grade şi soare puternic. Ne atrage atenţia o Doamnă, care întreba în stânga şi în dreapta dacă ştie cineva cine este cu o maşină din parcare unde plânge un copil de vreo 2 ore", relatează Marina Ionescu.

„Doamnei respective, având probabil şi o situaţie materială mai dificilă, i-a fost teamă să intervină şi să forţeze portiera. Şi eu am stat puţin pe gânduri. Dar femeia aceea avea lacrimi în ochi când mi-a cerut ajutorul: Chiar nu vine nimeni?”, iar asta m-a convins".

"Mă îndrept spre maşina indicată, parcată la soare, fără nici un fel de parasolar sau ceva în geam, unde găsesc un bebeluş nu mai mare de 4-5 luni, care plângea de mama foculul, roşu tot, transpirat leoaorcă şi cu picături de apă curgând pe el, tremurând, cu simptome de hipertermie! Maşina avea geamurile din faţă deschise aproximativ 5-6 cm, însă din nefericire afară nu mişca o frunză", descrie Dana Marina Ionescu pe contul său de Facebook situaţia. Postarea avea să-i fie distribuită  în nici 24 de ore de peste 5342 de ori.

FOTO: Facebook//Dana Marina Ionescu

"Am anunţat personalul de la poarta salinei, rugând să cheme părinţii. Aceştia ne-au comunicat că părinţii intraseră de vreo două ore în salină. Între timp am reuşit să deschid portiera şi să scot copilul din maşină. Ne-am aşezat la umbră pe o băncuţă lângă maşină şi am încercat să-l rehidratez, cu biberonul. A durat  35 de minute până când părinţii au ajuns la maşină!"

FOTO: Facebook//Dana Marina Ionescu

Ceea ce a urmat însă este greu de catalogat. Părinţii nu le-au mulţumit celor două femei. Au oferit doar o scuză, spunând că este "pentru prima oară" când îl lasă singur.

"Mirare şi detaşare totala. Nici o întrebare, nici o curiozitate, nici o îngrijorare", a postat Dana Marina Ionescu pe reţeaua de socializare. "Doamne fereşte vreo mulţumire. Doar o afirmaţie: "e prima oară când îl lăsăm în maşină."

Dragi părinţi, dacă acea Doamnă nu îşi manifesta apăsat îngrijorarea, poate că mi-aş fi văzut liniştită de program şi aş fi intrat în salinâă, iar pentru dumneavoastră ar fi fost şi ultima oară când l-aţi fi lăsat în maşină! ", a mai scris bucureşteanca pe Facebook.

Femeia cu tricou roz este cea care a alertat-o pe Dana Marina Ionescu: "Un bebeluş se află în maşină şi plânge" / FOTO: Facebook Dana Marina Ionescu

Contactată telefonic de gândul, Dana Marina Ionescu a povestit că „părinţii erau în lumea lor. Am eu o vorbă, cam urâtă, ce-i drept: senină şi cretină. M-a şocat seninătatea pe care o afişau”, a povestit aceasta. Spune că nu a reuşit să stea prea mult de vorbă cu ei, ci doar să le ofere câteva sfaturi.

„Poate că nu s-au gândit, poate erau atât de speriaţi încât nu au pus cap la cap ce se întâmplase, nu ştiu... Oricum, postarea mea de pe pagina de Facebook s-a dorit a fi un sfat, o semnalizare: Fiţi atenţi!. Nu aş vrea să capete o conotaţie de altă natură”, mai spune bucureşteanca transformată în salvator.

1. Ce e hipertermia?

2. Care sunt semnele hipertermiei?

3. Care sunt primele măsuri pe care le iei în caz de hipertermie?


4. Câte persoane mor, statistic, din cauza hipertermiei în primele 24 de ore de la instalare?

5. Cum creşte temperatura corpului unui copil comparativ cu aceea a unui adult?

SUA: În medie, 38 de copii mor anual după ce sunt lăsaţi singuri în maşină

Cazul de la Turda nu este însă singular. În anul 2008, în Bucureşti, un bebeluş a ajuns în stare gravă la spital, după ce părinţii săi l-au lăsat singur în maşină timp de mai multe ore. Copil era în stare avansată de deshidratare când a fost descoperit şi scos din autovehicul de un echipaj de poliţie.

„Fenomenul” are însă o amploare îngrijorătoare peste Ocean. 21de copii şi-au pierdut viaţa de la începutul anului şi până în prezent, după ce au fost lăsaţi închişi în maşină de către părinţii lor.

O astfel de tragedie s-a petrecut la începutul lunii august, în Carolina de Nord, potrivit The Examiner. Un bebeluş în vârstă de patru săptămâni a murit după ce părinţii săi l-au lăsat în maşină timp de două ore. Băieţelul a fost găsit de mătuşa lui şi transportat de urgenţă la spital. Medicii nu au mai putut face însă nimic pentru a-l salva. Cei doi soţi au fost arestaţi şi sunt cercetaţi acum pentru neglijenţă şi abuz, mai precizează sursa citată.

În medie, 38 de decese au loc anual, în SUA. În 87% dintre cazuri, victimele au sub trei ani; în 31% dintre cazuri, copii au sub un an. Din anul 1998 şi până în prezent, în SUA, peste 600 de copii şi-au pierdut viaţa în acest fel. În peste jumătate din situaţii (316), părinţii şi-au uitat copii în maşină, arată un raport al grupului KidsandCars.org.

În 2013, 44 de decese au fost înregistrate în SUA. Cel mai „negru” an a fost însă 2010, când 49 de copii au murit din cauza hipertermiei, după ce au fost lăsaţi închişi în autovehiculele părinţilor lor.

FOTO: Godel Gate Weather (ggweather.com)

Cele mai multe incidente (97%) de acest fel s-au petrecut în perioada 1990-2010. Fruntaşe au fost statele Texas (83), Florida (60), California (51), Arizona (28) şi Carolina de Nord (25).

Până în prezent, doar 20 de state americane - California, Conneticut, Florida, Hawaii, Illinois, Kentucky, Louisiana, Maryland, Michigan, Missouri, Nebraska, Nevada, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Texas, Utah, Washington, Winsconsin - au implementat o legislaţie specifică situaţiilor de acest fel. Propuneri similare au existat însă şi în alte state, însă deocamdată au rămas fără rezultat.

La jumătatea acestui an, grupul KidsandCars a trimis o petiţie către Casa Albă, solicitând preşedintelui Barack Obama să autorizeze realizarea unor cercetări şi dezvoltarea unor tehnologii speciale menite să împiedice părinţii să uite că un copil pe bancheta din spate.

„Eşti avertizat când uiţi să îţi pun centura, când laşi deschisă portiera, când ţi se termină benzina sau când uiţi luminile aprinse. Dar dacă îţi uiţi copilul în spate, nu primeşti nicio alertă”, a afirmat Janette Fennell, preşedintele grupului KidsandCars.

În Europa, cazurile de acest gen sunt mult mai rare, arată un raport al Child Safety Europe. Cele mai multe au fost înregistrate în Franţa şi Belgia: 26, în perioada 2007-2009. În vreme ce 54% dintre părinţi şi-au lăsat copiii în maşină cu bună ştiinţă, 46% au recunoscut că pur şi simplu i-au uitat pe cei mici în automobile.

Specialiştii avertizează părinţii în ceea ce priveşte riscurile la care îşi expun copiii atunci când decid să îi lase nesupravegheaţi în autovehicule.

- temperatura din interiorul maşinii creşte cu 10-15 grade Celsius la fiecare 15 minute. Deschiderea uşoară a ferestrelor nu asigură ventilaţia necesară.

- temperatura corpului unui copil creşte de 3-5 ori mai repede decât în cazul unui adult, din cauza rezervelor mai mici de apă

- hipertermia poate apărea în doar câteva minute şi poate provoca decesul după două ore

- hipertermia poate să apară chiar şi atunci când afară sunt 22 de grade Celsius

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro