Tatăl copilului a făcut plângere pentru suspiciuni de neglijență a medicului, dar și de schimbare a copilului său. Astfel, cazul pruncului născut cu probleme grave la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof dr. Panait Sârbu” a ajuns pe masa Poliției
Un copil fără ochi, nas, cu cap diform și inima în partea dreaptă a fost născut vineri noaptea la la Spitalul Clinic de Obstetrică- Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu”, din București, cunoscut ca Maternitatea Giulești. Cum toate analizele mamei, din timpul sarcinii, arătau că pruncul va fi sănătos, explicațiile pentru felul în care s-a născut de fapt copilul ar putea fi malpraxisul, înlocuirea copilului sau efecte negative provocate de o pastilă de fertilitate. Medicul ginecolog Dan Deva, de la unitatea medicală amintită, cel care a supravegheat nașterea, a încercat să le cumpere bunăvoința părinților buzoieni, Vali și Roxana Cantaragiu, și le-a promis că îi va face operații estetice copilului, dacă nu vor face scandal. Același doctor îi asigurase pe părinții Cantaragiu, cu două săptămâni înainte de naștere, că vor avea un copil perfect sănătos, asta după efectuarea ultimelor analize și a unei ecografii efectuate la o clinică privată. Ieri, Vali Cantaragiu a făcut plângeri la Poliție pentru malpraxis și suspiciunea că pruncul le-a fost înlocuit. „Malpraxis este sigur! Este imposibil ca medicul să nu fi văzut malformațiile în condițiile în care în prezent există aparatură modernă!”, ne-a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților. ONGul îi va reprezenta pe soții Cantaragiu în încercarea acestora de a afla ce s-a întâmplat cu adevărat: ginecologul nu a depistat malformațiile sau copilul le-a fost înlocuit?
Părinții au făcut analize și ecografii pentru monitorizarea fătului, de la trei luni de sarcină. Ultimul set de analize și de ecografii a fost realizat chiar cu două săptămâni înainte de naștere, ne-a mai asigurat Vasile Barbu. „Atunci li s-a spus că au parte de un copil perfect sănătos. Nu li s-a spus de nicio malformație”, ne-a mai precizat Barbu.
Vali Cantaragiu a fost, ieri, toată ziua alături de soția sa, în salonul de la Maternitatea Giulești. Mama pruncului încă nu văzuse copilul cu malformații, pentru a nu i se face și mai rău după nașterea grea.
Copilul a venit pe lume vineri seară și avea doar două kilograme. „Imediat după naștere, ginecologul a spus soților că au un copil perfect sănătos. Probabil s-a speriat și nu a vrut să le spună adevărul. De-abia sâmbătă nu a mai mințit. Imediat s-a oferit să asigure operații estetice, numai ca părinții să nu facă scandal”, ne-a mai declarat Barbu. Nu l-am putut contacta pe medicul Dan Deva, pentru a-și prezenta punctul de vedere.
„Poate medicul a protejat-o pe mamă”
Președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a fost, ieri, de partea lui Dan Deva (foto), încercând să explice că în astfel de cazuri nu sunt rare și nu este vina ginecologului. „În Marea Britanie sunt anual 30.000 de nașteri cu malformații”, a declarat Borcean. Psihologul Keren Rosner ne-a precizat că medicul, în cazul în care a observat malformațiile la mai mult de cinci luni de sarcină, când nu se mai putea face avort, este posibil să fi încercat să o protejeze pe mamă. „Dacă nu e neglijență, poate a încercat să o protejeze pe mamă. Poate aceasta nu făcea față nașterii dacă știa că pruncul, așteptat de cinci ani, se va naște cu malformații”, ne-a declarat specialistul.
Pastila de fertilitate putea provoca malformațiile
De cinci ani se chinuiau soții Cantaragiu să aibă un urmaș. Toți medicii consultați din Buzău nu le-au putut oferi o soluție, așa cum ne-au precizat membrii familiei.
În cele din urmă aceștia au fost îndrumați, anul trecut, spre un obstetrician din Capitală. „Acest medic le-a oferit o pastilă și i-a spus mamei că, dacă o va lua, sigur va rămâne însărcinată”, ne-a declarat Vasile Barbu. Acesta nu a dorit să ne precizeze numele pastilei până când nu va verifica dacă medicamentul este omologat sau nu. „Nu pot aprecia în acest moment dacă această pastilă este de vină pentru aparația malformațiilor”, a mai punctat Barbu.
După ce mama a rămas însărcinată, ea a preferat să fie supravegheată de un medic din București, de la Maternitatea Giulești, pentru a fi sigură că mult doritul copil va fi sănătos. La ultima ecografie, părinților li s-a precizat că: „Orbitele prezintă contur net, sunt simetrici și normal. Os normal prezent. Piramida nazală normal conformată. Cavitatea bucală prezintă buze normal conformate”. După naștere, copilul avea un craniu diform, fără o nară, fără un ochi, posibil să piardă urechile. ,,La ecografie, inclusiv părinții puteau vedea copilul, dacă e normal sau nu. Nu știu cum de nu au putut fi depistate malformațiile”, ne-a explicat un ginecolog.
Tocmai faptul că analizele au fost mereu perfecte îi face pe părinți să bănuiască că pruncul lor sănătos a fost înlocuit. „Se vor face teste genetice pentru a se verifica dacă este compatibilitate între părinți și copil. Atât timp cât sunt șanse 1% să fie înlocuit, ele trebuie efectuate pentru liniștea familiei”, ne-a mai transmis Vasile Barbu.