Norme Coca 2023 - 2024

Cazuri de infectie cu virus Chikungunya, departamentul Var, Franta

 

Doua cazuri autohtone de chikungunya au fost diagnosticate in departamentul Var din provincia Provance, regiunea Coasta de Azur Alpi, din sud-estul Frantei.

Data debutului simptomelor la primul caz este 2 august 2017. Cazul a fost confirmat cu laboratorul prin PCR in 9 august. Probele de la primul caz au fost retestate in data de 11 august in Laboratorul National de Referinta, cu acelasi rezultat pozitiv.

In data de 14 august a fost confirmat cel de-al doilea caz. Un al treilea caz suspect a avut rezultate PCR negative, in data de 16 august.

Autoritatile nationale franceze au luat urmatoarele masuri:

-      Masuri de control a vectorilor in jurul locuintei si a locului de munca a cazurilor

-       Cautare activa a cazurilor: orice caz suspect detectat este investigat cu laboratorul prin recoltarea de probe de sange pentru confirmarea diagnosticului

-       Comunicare catre populatia locala privind aplicarea masurilor de protectie importiva intepaturilor de tantari, coordonata de catre Agentia Regionala de Sanatate

 

Evaluarea de risc a OMS

Transmisia a fost raportata pentru prima data in Europa in anul 2007, intr-un focar epidemic din nord- estul Italiei. In acest focar epidemic au fost inregistrate 197 de cazuri si el a fost confirmat ca focar epidemic in Europa determinat de Aedes Albopictus. In septembrie 2010 au fost confirmate 2 cazuri indigene in departamentul Var din sud-estul Frantei. In plus, in Octombrie 2014 au fost confirmate 11 cazuri indigene in Montpellier, Franta. Avand in vedere ca: Aedes Albopictus este stabilit in tot bazinul mediteranean si ca acest vector a demonstrat in trecut capacitatea de a sustine un focar epidemic, faptul ca aria respectiva este o importanta zona turistica in special in perioada de vara si ca zona unde au fost confirmate acum cazurile este in apropiere de granita cu Italia (cu populatii stabilite de Aedes Albopictus) exista un risc potential de raspandire internationala. Excesul de precipitatii in ariile afectate in urmatoarele luni ar putea declansa o crestere a transmisiei, asa cum s-a intamplat in 2014.

 

Recomandari OMS:

Populatia care calatoreste in aceasta zona din Franta trebuie sa-si ia precautiile de baza, care includ:

-      purtarea de imbracaminte care minimalizeaza expunerea pielii la intepaturi de tantari, in timpul zilei (camasi cu maneci lungi si pantaloni lungi)

-      utilizarea de repelente

o  Repelentele pot fi aplicate pe pielea expusa sau pe imbracaminte in stricta concordanta cu instructiunile produsului. Repelentele trebuie sa contina DEET (N, N-dietil-3 metilbenzamida), IR 3535 (ester etilic al acidului 3- [N-butil-N-acetil], aminopropionic) sau Icaridin (acid 1-piperidin carboxilic, 2-(2-hidroxi etil)-1-metil propil ester).

-      asigurarea ca in camera au plase la ferestre pentru a impiedica intrarea tantarilor.

-     In timpul repausului/somnului, sa utilizeze plase impotriva tantarilor in jurul paturilor, mai ales in timpul zilei cand tantarii Aedes sunt cei mai activi.

-     Sa inchida usile si ferestrele, sa utilizeze in incaperi bariere fizice (ecrane, plase) la usi, ferestre, imbibate in substante insecticide, sa utilizeze aerul conditionat si vaporizatoare cu insecticide.

Specia de tantari Aedes Albopictus se dezvolta intr-o gama larga de containere umplute cu apa, inclusiv scorburi de copaci si adancituri in stanca, in plus, in recipiente arificiale cum ar fi anvelope uzate, farfuriile ghivecelor de flori, butoaie si cisterne cu apa, bazine de capturare a apei.

Controlul vectorilor se bazeaza pe reducerea acestor habitate naturale si artificiale care sustin reproducerea tantarilor. Aceasta necesita mobilizarea populatiei din comunitatile afectate, intarirea supravegherii entomologice pentru a evalua impactul masurilor de control aplicate si implementarea unor masuri aditionale de control, daca situatia o impune.

In timpul focarelor epidemice pulverizarea in spatiul interior a insecticidelor determina distrugerea tantarilor maturi cat si a larvelor imature.

 

 

Surse:

 

  • World Health Organization Regional Office for Europe

 

http://www.euro.who.int/

data/assets/pdf_file/0005/246164/Fact-sheet-Chikungunya-Eng.pdf?ua=1

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro