În timp ce în
Occident, coroanele metalo-ceramice sunt de domeniul trecutului, medicii
stomatologi utilizând coroane dentare din zirconiu, în România, doar unul din
15 pacienţi optează pentru acest material modern. Motivul: costurile prea mari. Ce este
zirconiul şi care sunt avantajele coroanelor dentare din acest material.

 

Zirconiul este un tip de diamant sintetic şi este folosit în stomatologie încă din anii `90. Oxidul de zirconiu folosit în fabricarea coroanelor dentare a dus la obţinerea unui echilibru între dorinţa de a avea lucrări dentare rezistente şi cea a unei estetici remarcabile. Coroana din zirconiu acoperă complet sau înconjoară un dinte sau un implant dentar şi este fixată folosind ciment dentar.

„Pacientii care aleg coroanele de zirconiu sunt în general cei care le înlocuiesc pe cele de metal, deoarece înţeleg pe propria piele care sunt avantajele acestora: durablitate, fizionomie, eliminarea gustului de metal şi a culorii pe care o capătă gingia. Din păcate, preţul este încă o oprelişte în calea multor pacienţi, însă cei care au avut experienţa metal şi apoi zirconiu pot confirma diferenţa. În plus, aspectul estetic este unul din elementele decisive pentru pacient, deoarece zirconiul este singurul care face dinţii perfecţi, fără nicio diferenţă de cei naturali“, explică dr. Andra Custura, medic stomatolog.

Beneficiile zirconiului pentru lucrarile dentare

Zirconiul se poate folosi la confecţionarea coroanelor unidentare, cât şi a lucrărilor dentare de mare amploare, atât pe dinţii naturali, cât şi pe implanturi. Coroanele dentare pot fi confecţionate din mai multe tipuri de materiale, însă cele care se apropie de naturaleţea dinţilor reali sunt coroanele din ceramică (porţelan) ce au ca suport zirconiul.

Aspectul natural. Din punct de vedere estetic, putem spune că zirconiul are o culoare translucidă atractivă, care se îmbină perfect printre ceilalţi dinţi naturali. „Lucrările din metaloceramică se observă, poate nu atunci când vorbim, dar în cazul unei persoane cu zâmbet larg, ele se văd în special la terminaţia dintelui. Poate mai important decât beneficiul estetic oferit de coroanele din zirconiu este cel tehnologic. Coroanele pe zirconiu nu sunt confecţionate prin turnare, modul în care este pregătit metalul clasic. Ele sunt obţinute în urma scanării amprentei dentare de către un aparat special, iar apoi zirconiul este frezat de către un alt aparat şi astfel sunt eliminate erorile umane care apar în cazul lucrărilor cu metalo-ceramică. În plus, acum se pot adapta inclusiv nuanţele, astfel încât să nu existe nicio diferenţă faţă de restul dinţiilor“, explică dr. Andra Custura.

Durabilitatea. Coroanele pe suport de zirconiu şi punţile cu suport de zirconiu sunt suficient de rezistente încât pot fi folosite oriunde în cavitatea bucală. Aceste coroane din zirconiu pot rezista la presiunea masticatorie atât a dinţilor din faţă, precum şi a dinţilor din spate. „Ceramica sare destul de des atunci când pacientul muşcă să zicem dintr-un aliment mai tare. În schimb, durabilitatea zirconiului înseamnă că acesta poate suporta uzura zilnică şi nu se toceşte cum este cazul metalo-ceramicii, care pe măsură ce îşi pierde luciul se comportă asemenea unei pietre ponce care toceşte dinţii alăturaţi”, adaugă dr. Custura.

Biocompatibilitatea. Fiind un material biocompatibil, zirconiul este mult mai bine tolerat decât metalul. „Atunci când ne referim la biocompatibilitate vorbim despre gingie, pentru că metalul în general este compatibil cu organismul, dar nu şi cu gingia, putând da reacţii adverse, iritaţii sau alergii sub formă de usturimi şi mâncărimi. Există foarte multe cazuri în care gingia din jurul coroanelor cu metal şi ceramică îşi schimbă culoarea şi atunci pacienţii revin şi cer schimbarea coroanelor cu unele din zirconiu. Din păcate, acea urmă va rămâne acolo pentru totdeauna, chiar şi după tratamente gingivale“, punctează dr. Andra Custura. În plus, zirconiul nu produce niciun fel de reacţie chimică în cavitatea bucală, eliminând riscul apariţiei unui miros sau gust neplăcut.

Adaptarea imediată. Spre deosebire de alte soluţii protetice, coroana pe suport de zirconiu este foarte uşoară, ceea ce îi permite pacientului să se acomodeze mai repede cu aceasta. În timp apar avantaje foarte mari pentru dinţi şi pentru gingie, pentru ligamentele care ţin coroana, fără să pună presiune pe acestea.

Igiena este un element foarte important atunci când vine vorba de longevitatea unei restaurări dentare, această regulă fiind valabilă şi în cazul coroanelor dentare. Prin urmare, se recomandă menţinerea sănătăţii gingiilor şi a danturii prin periajul cu pastă de dinţi fluorurată şi utilizarea metodelor auxiliare periajului dentar, precizează medicul stomatolog Andra Custura. De asemenea, sunt importante vizitele periodice la cabinetul stomatologic pentru controalele dentare de rutină şi periaj profesional.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro