A trecut mai bine de o luna de la tragedia Colectiv si probabil cele mai grele dintre raspunsuri nu au fost date la nivel institutional.

Justitia va face pana la urma lumina asupra raspunderilor penale de la toate nivelurile, dar nu cred ca la ele se reduce totul. Daca nu vom rezolva problemele de sistem lucrurile nu se vor rezolva in profunzime.

Si unul dintre sistemele ale caror limite au fost testate a fost cel sanitar. Accidentul a pus reflectorul pe lipsa dotarilor. Avem un singur centru pentru "mari arsi" in intreaga tara, la Spitalul Floreasca, si acela inchis pentru ca pare a avea vicii de conceptie.

Si cand spun asta ma gandesc exact la declaratiile pe aceasta tema ale prof. Lascar: "Am optat sa nu operam in acea sala pentru ca avem 14 internati si noi operam in trei sali in acelasi timp. Am dedicat o zona a terapiei intensive pentru aceste cazuri. Nu am vrut sa separam bolnavii pentru ca nici nu pot separa resursa umana pe care o am la dispozitie. Nu pot sa-i pun pe medici sa alerge cu liftul".

Daca medicii ar fi obligati la acest traseu permanent inseamna ca, din start, circuitul a fost ingrozitor de prost gandit si au fost bagate 4 milioane de euro intr-o sectie de fapt, cel putin partial, inutila.

Dar si sa fi fost deschisa, o singura sectie de "mari arsi" intr-o tara ca Romania este prea putin, iar sectiile mici de arsi existente nu au dotarile necesare la nivel european. Nu o spun eu, ci seful sectiei de chirurgie plastica din Timisoara, prof. Tiberiu Bratu.

Dotarile din cazul arsilor mari au iesit in mod dramatic la suprafata, dar situatia nu este cu mult mai buna nici in cazul oncologiei sau altor discipline. De ce spitalele din strainatate obtin rezultate mai bune? De ce mai toti cei care isi pot permite prefera sa se trateze acolo? Nu pentru ca medicii ar fi mai buni. Dimpotriva, ce au reusit medicii romani in cazul Colectiv cu dotarile pe care le-au avut la dispozitie cred ca se numeste in multe cazuri minune.

Ci pentru ca acolo medicii sunt ajutati de aparatura de ultima ora care le potenteaza activitatea, in loc sa le puna piedici.

Iesind de la Spitalul de Arsi la foarte scurt timp dupa instalarea in functie, noul ministru al Sanatatii a rostit o jumatate de adevar: "avem dotari corespunzatoare PIB-ului nostru". Nu doar PIB-ului as completa eu. Avem dotari corespunzatoare procentului din PIB alocat Sanatatii, cel mai mic din Europa, nivelului CAS si felului in care sunt administrati banii.

Da, PIB-ul Romaniei nu se poate compara cu al tarilor mari ale UE. Dar ceea ce trebuie comparat este procentul alocat Sanatatii din acest PIB. Romania aloca doar 4% pentru Sanatate dintr-un PIB, cand media europeana este in jur de 10%. Deci noi alocam un procent minim din ceva si asa foarte mic. Cum sa iasa bine?

Dincolo de bugetul alocat, sistemul sanitar este finantat din contributiile la sanatate ale asiguratilor. Aici sunt doua probleme. Pe de-o parte contribuie o minoritate si foloseste toata lumea. Vedeti, e impopular sa spui asa ceva, dar adevarul este ca 27 dintre ranitii de la Colectiv nu aveau asigurare de sanatate, deci nu contribuiau cu nimic la un sistem care acum finanteaza vindecarea lor cu sume uriase, pentru ca arsurile reprezina pintre cele mai costisitoare patologii.

Daca tragem linie este asa: sub 8,3 milioane de oameni platesc si 17 milioane beneficiaza. Daca socotim si faptul ca nivelul asigurarii este cel mai scazut din Europa la cel concluzie putem ajunge?

Apoi, nu tot ce se colecteaza pentru sanatate ajunge la sanatate. Banii adunati prin CAS, multi, putini cati sunt ei, ajung in galeata mare a bugetului de unde Ministerul Finantelor da in fiecare luna cat crede el de cuviinta, in medie 85% din ce se colecteaza.

Nu in ultimul rand, nici pana in ziua de astazi nu avem ceea ce se numeste pachetul de baza: adica acea definire clara a ceea ce se poate oferi in mod realist in baza CAS. De-abia dupa definirea acestui pachet poti da cu adevarat drumul pietii asigurarilor private (sub 10% dintre romani au in acest moment o forma de asigurare privata) care sa aduca in sistemul sanitar un plus important de finantare.

Si, desigur, este esential de vazut cum se folosesc banii si asa putini care intra in sistem. Cardul de sanatate este un instrument esential pentru a detecta si opri in mare masura fraudele din sistem, cu conditia sa vrei asta.

Iata ca au trecut luni bune de la intrarea lui vigoare, iar Ministerul Sanatatii si CNAS nu au facut publica o statistica simpla (pe care de altfel i-am cerut-o ministrului Banicioiu din sptembrie): nu numai cat s-a economisit, ci si unde s-a economisit, in care zone se observa modificari semnificative prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

Am tot auzit ca ranitii ar fi tebuit dusi in strainatate. Eu nu cred ca asta e solutia, cel putin pentru faptul ca nu orice pacient este transportabil oricand. Solutia incepe vazand cum poti sa ai o Sanatate ca afara si de fapt de ce nu o ai.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro