Refugiatii din Orientul Mijlociu pot aduce boli care in Romania nu mai exista sau sunt foarte rare, de exemplu poliomielita, difterie, febra tifoida, rubeola, rujeola, oreion.

"Trebuie sa fim ingrijorati. Trebuie sa fie o alerta informata, oamenii sa stie despre ce e vorba", afirma profesorul universitar dr. Alexandru Rafila, seful laboratorului de microbiologie din cadrul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, profesorul Rafila apreciaza ca riscurile pentru sanatatea publica exista, dar sunt diminuate daca deplasarea refugiatilor se va face organziat si acestia vor fi supusi unui control medical amanuntit.

Esential este insa ca toti copiii sa fie vaccinati pentru a fi imunizati impotriva bolilor care ar putea fi aduse de refugiati. Din pacate, in anumite zone din tara, inclusiv Capitala, acoperirea vaccinala este la un nivel necorespunzator, ceea ce ar putea presupune o campanie speciala de vaccinare.

"Posibilitatea recrudescentei unor boli transmisibile pe care le credeam disparute trebuie sa indemne parintii sa-si vaccineze copiii", iar autoritatile de sanatate publica "sa gaseasca mijloace prin care sa evite diverse impedimente legate de aprovizionarea cu vaccin", afirma profesorul Rafila.

Ce probleme de sanatate publica ridica valul de refugiati, atat la nivelul Romaniei, cat si la nivel european?

Intotdeauna cand exista deplasare mare de populatie dintr-o zona de conflict pot aparea probleme acolo unde aceasta se deplaseaza. Dar daca deplasarea se face ordonat, controlat, si asa ar trebui sa fie, persoanele deplasate sunt investigate, se verifica prezenta unor eventuale boli transmisibile, care sa afecteze sanatatea publica. Si sunt luate masuri de preventie specifica, legate de vaccinare, mai ales la nivelul populatiei infantile.

Refugiatii au cu ei multi copii care, din cauza conflictelor din tarile de origine, nu au mai fost imunizati corect. Vedeti ce se intampla in Ucraina, unde conflictul nu e de anvergura celui din Siria si totusi acoperirea vaccinala este foarte scazuta si au aparut doua cazuri de paralizie provocate de un virus poliovaccinal modificat.

Alerta epidemiologica la granita Romaniei: Primele cazuri de poliomielita

A existat spaima ca acele doua cazuri din Ucraina, fiind vorba de virus vaccinal, ar fi fost provocate chiar de vaccin.

Nu. Exista doua tipuri de vaccin. Unul, foarte eficient din punctul de vedere al imunitatii, este administrat oral cu un virus polio atenuat, dar viu, care imita cumva infectia naturala si produce imunitate inclusiv la nivelul mucoasei intestinale unde acest virus se multiplica.

Problema nu e data de vaccin, ci de faptul ca populatia nevaccinata e foarte mare. In ultimii 5 ani, media a fost de 50%, iar in aceasta perioada in Ucraina s-a ajuns ca doar 15% din populatia de copii sa fie vaccinata, ceea ce permite virusului provenit din vaccin sa faca pasaje multiple, adica sa treaca la foarte multi copii nevaccinati. Dupa 10-20 de pasaje, el isi modifica structura genetica, poate deveni virulent si poate produce o infectie soldata cu paralizie.

Deci nu vaccinul e de vina, ci faptul ca multi copii nu au fost vaccinati.

Imi spuneti ca refugiatii ar trebui foarte bine controlati...

Sper sa fie asa. Orice stat ia masuri cand sanatatea publica e in pericol prin prezenta unui numar mare de persoane provenite dintr-o zona nu numai de conflict, ci unde pot exista boli transmisibile. Trebuie facut un screening, un consult pentru depistarea eventualei prezente a acestei infectii si se pot lua masuri incepand cu tratare si imunizare, pana la carantinare.

Exista posibilitatea ca persoane infectate sa fie asimptomatice si infectia sa nu poata fi depistata la un control de rutina?

Posiblitatea exista, dar depinde de gravitatea infectiei. De cele mai multe ori, hepatitele virale, infectia HIV - ne referim doar la cateva boli transmisibile prin sange - pot sa aiba forme inaparente sau se gasesc intr-o perioada a evolutiei in care nu pun probleme de sanatate, dar teste serologice relativ simple identifica eventuala prezenta a acestor germeni.

Daca ne referim la virusul polio, nu se face un screening pentru toata lumea, dar cu siguranta se va face o imunizare a acestor copii si se face o monitorizare a apelor reziduale pe care acest virus le contamineaza. Dar apele reziduale sunt monitorizate curent in Romania.

Avem capacitatea logistica pentru a face aceste teste de sange tuturor refugiatilor?

Da, nu e nicio problema daca e vorba despre 1.500 de persoane. Un singur spital cum e "Matei Bals" are capacitatea de a face in cateva zile teste pentru aceste persoane.

Ponta, despre criza imigrantilor: Cand se va reuni CSAT-ul si ce va spune premierul (Video)

Ce boli pe care in momentul acesta nu le mai avem in Romania ar putea fi aduse de refugiati?

Poliomielita sper sa nu intre in discutie. In regiunea Orientului Apropiat, in sudul Isaraelului, in Gaza, a existat circulatie de virus polio salbatic, nu vaccinal, in urma cu un an. Nu l-au descoperit la un pacient, ci in apele reziduale. Au luat masuri extrem de eficiente si au vaccinat masiv populatia.

In Siria evolueaza focare de febra tifoida, o boala care nu este prevenibila prin vaccinare in mod curent. Exista vaccin, dar cu durata de actiune limitata. Boala este provocata de contaminarea alimentelor sau a apei cu o specie de salmonella, iar masurile igienico-sanitare o previn.

Sper sa nu fie cazul, dar ne putem gandi si la difterie. In privinta rujeolei, rubeolei si oreionului, ar putea fi un numar important de persoane infectate, in special copii, dar o acoperire vaccinala corespunzatoare a populatiei infantile autohtone previne aparitia de focare epidemice.

Dar avem o acoperire vaccinala corespunzatoare in Romania?

Suntem la limita. La nivel national, acoperirea vaccinala e in jur de 88% pentru principalele vaccinuri incluse in programul national de imunizari, dar sunt zone, mai ales in vestul tarii si Bucurestiul, unde acoperirea vaccinala e total necorespunzatoare, undeva inte 70 si 75%, ceea ce e ingrijorator.

Eu cred ca in perioada urmatoare, daca se va impune, se va discuta si despre niste campanii de vaccinare de recuperare, in care toti copiii din anumite grupe de varsta sunt vaccinati pentru a preveni raspandirea unei anumite boli.

Asta se intampla si in Ucraina, unde in aceste zile toti copiii in varsta de pana la 5 ani sunt vaccinati impotriva poliomielitei indiferent de statusul vaccinal, adica indiferent de inregistarile care exista sau nu in privinta imunizarii lor. In felul acesta, se intrerupe posibilitatea raspandirii infectiei chiar cu virusul acela derivat din vaccin.

Daca in zonele cu nivel de acoperire vaccinala necorespunzatoare patrund mai multe persoane infectate, ce riscuri exista?

Exista un sistem de alerta epidemiologica, un sistem de supraveghere si izolare a acestor cazuri si se iau masuri in functie de agentul patogen.

Suntem intr-un moment de ingrijoare in privinta sanatatii publice?

Trebuie sa fim ingrijorati. Trebuie sa fie o alerta informata, oamenii sa stie despre ce e vorba.

Cred ca e un moment de inflexiune din doua puncte de vedere. In primul rand, in privinta atitudinii populatiei fata de vaccin. Sunt momente in care recrudescenta sau posibilitatea recrudescentei unor boli transmisibile pe care le credeam disparute trebuie sa indemne parintii sa-si vaccineze copiii.

Pe de alta parte, din punctul de vedere al autoritatilor de sanatate publica, sa gaseasca mijloace prin care sa evite diverse impedimente legate de aprovizionarea cu vaccin. Vaccinurile trebuie sa existe intotdeauna in rezerva unei tari.

Sursa

 
 
 
 
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro