Lista alimentelor cu si fara gluten. Ce este intoleranta la gluten?
Intoleranta la gluten, cunoscuta sub denumirea de boala celiaca, este o boala cronica inflamatorie a intestinului subtire, ce apare in urma unei reactii conflictuale imunoalergice fata de gluten. Glutenul este o proteina prezenta in unele cereale, cu valoare nutritionala importanta, bine tolerata de majoritatea populatiei, dar destul de greu de digerat.
Aceasta particularitate a sistemului imunoalergic are istoric familial, fiind ceva mostenit. Se intalneste atat la copii, cat si la adulti, femeile reprezentand circa 75% din cazurile cu aceasta afectiune intestinala.
Contextul aparitiei
Inca de timpuriu, respectiv din perioada diversificarii alimentatiei, sistemul imunitar invata sa nu atace mancarea. Majoritatea reactiilor alimentare se produc din cauza faptului ca sistemul imunitar identifica in mod eronat un aliment sau un component al acestuia. Iar inducerea tolerantei alimentare este un proces individual prin care sistemul imunitar invata sa recunoasca mancarea, fara a dezvolta reactii autoimune.
Omul a co-evoluat in decursul existentei sale ca specie impreuna cu alimentele, stabilindu-se astfel o toleranta genetico-imunitara pentru alimentele consumate timp indelungat. Dar, pentru ca situatia s-a schimbat radical odata cu chimizarea si industrializarea excesiva a alimentelor si utilizarea aditivilor alimentari si a pesticidelor de sinteza, sistemul imunitar este pus in dificultate – nu mai recunoaste noile alimente si declanseaza reactii autoimune!
Sa nu uitam: la origini omul era vanator-culegator si nu consuma cereale! De aceea astazi, cand graul ancestral tetraploid a fost inlocuit de graul comun, apar tot mai des intoleranţe la glutenul acestuia. Specialistii considera celiachia drept una dintre „bolile noi” aparute la om odata cu Revoluţia Neolitica petrecuta acum aproximativ 10 milenii, care a inclus trecerea de la viaţa de vanatori-culegatori la cea de agricultori.
Simptome
Principalele simptome ale bolii celiace sunt:
- diaree sau constipatie cronica
- dureri abdominale si balonare
- scadere inexplicabila in greutate in ciuda unui apetit normal
- anemie
- oboseala
- varsaturi
- dermatite
- schimbari bruste de dispozitie
- tetanie.
Consecintele bolii: osteoporoza, pubertate intarziata, tulburari de memorie si concentrare, infectii respiratorii recurente, infertilitate si amenoree, steatoree, retard de crestere etc.
Lista alimentelor cu gluten
Ce numim gluten este componenta proteica a boabelor unor cereale. Glutenul este, in realitate, un amestec de proteine – gluteina si gliadina – care asigura un aport proteic in dieta si este important cand e vorba despre transformarea cerealelor in paine: glutenul este cel care da elasticitate aluatului, il ajuta sa creasca sub acţiunea drojdiilor si da painii consistenţa specifica (cerealele care conţin gluten sunt numite panificabile).
Din pacate insa, in zilele noastre glutenul este „ascuns” in foarte multe produse alimentare, ca parte a „modernizarii” alimentatiei.
Iata mai jos o lista orientativa a alimentelor ce contin gluten:
Lista alimentelor fara gluten
Avem insa si alternative, asa ca mai jos gasiti o lista cu alimente care nu contin gluten:
Cerealele si pseudocerealele
Cerealele reprezinta astazi baza alimentaţiei umane, insa sunt considerate “alimente noi”, deoarece au fost introduse in alimentaţia omului abia acum 6-7 mii de ani, timp considerat a fi insuficient pentru ca genetica noastra sa se adapteze la un consum masiv de graminee. Din punct de vedere al naturii proteinelor conţinute, acestea se impart in doua categorii, si anume:
• cereale glutenice: grau, orz, ovaz, secara etc – care conţin gluten
• cereale aglutenice: mei, orez, porumb etc – care nu conţin gluten.
In prezent, pe piaţa se gasesc și pseudocereale precum quinoa, amaranth, chia, hrisca, lipsite de gluten si cu proteina de foarte buna calitate biologica nutriţionala. Acestea pot inlocui, in anumite condiţii (veganism), chiar carnea.
Atentie!
Special pt cei mici: orezul este prima cereala care se introduce in momentul diversificarii alimentaţiei! Acesta nu conţine gluten si nu provoaca alergii alimentare. In schimb, conţine amidon, care este digerat si absorbit lent, menţinand nivelul echilibrat al zaharului din sange si oferind energie constanta si de lunga durata organismului copilasului.
Apoi se introduc porumbul, meiul si pseudocerealele (hrisca, quinoa, amarantul).
Cerealele care conţin gluten: grau, orz, ovaz, secara vor fi introduse dupa varsta de 7-8 luni, evitandu-se astfel manifestarile precoce ale celiachiei.