Ce face medicul de familie dacă se îmbolnăveşte?

Dacă ai norocul să fii medic de familie şi te-ai îmbolnăvit… ai sfeclit-o, vorba pacienţilor mei. Cum boala nu vine programată, dacă ţi s-a întâmplat şi eşti nevoit să lipseşti de la cabinet, se blochează activitatea.

În Contractul-cadru care ne reglementează activitatea în relaţie cu casa de asigurări de sănătate (CoCa noastră dragă, biblia pe care o răsfoim şi pe care am ajuns s-o cunoaştem în amănunt, astfel încât putem argumenta din ea la fel de bine ca orice avocat), există un paragraf care prevede că, în perioadele de absenţă mai mari de 30 de zile calendaristice, casa de asigurări de sănătate, cu avizul direcţiei de sănătate publică, poate numi un medic înlocuitor pe durata absenţei motivate a unui medic de familie (anexa 2, articolul 3, paragraful 1). Nu am ştiinţă ca acest paragraf să fi fost aplicat vreodată pentru vreunul din cei aproximativ 10.000 de medici de familie din România.

Ce se întâmplă în realitate? Medicul sună asistenta. Asistenta explodează când află. Încearcă să reprogrameze ce se poate reprograma, făcând mii de temenele; ce nu poate fi reprogramat roagă să fie văzut de medicul vecin de cabinet, care explodează şi el, pentru că pe lângă ai lui, îi vin plocon şi alţi pacienţi pe cap şi nu orice fel de pacienţi, ci, de obicei, pacienţi cu urgenţe, mari consumatori de timp.

Să zicem că o zi trece. Ce te faci dacă boala nu vrea să treacă în 24 de ore? Tu, ca medic de familie norocos,începi să dai telefoane şi să rogi colegii să te înlocuiască. Ce presupune acest lucru? Să găseşti un coleg dispus să te înlocuiască pe bază de reciprocitate sau convenţie de înlocuire. Adică să întocmeşti un formular (anexa 4 din CoCa 2014), să îl depui la casa de asigurări cu 24 de oreînainte de înlocuire, să afişezi programul şi numele medicului înlocuitor. Medicul înlocuitor trebuie să-şi prelungească programul cu două ore. Ca totul să funcţioneze, mai trebuie făcută şi o înregistrare suplimentară la serviciul IT al casei de asigurări, ca să fie operată în SIUI modificarea şi să fie recunoscută înlocuirea în sistem.

Bineînţeles că pot exista înţelegeri prealabile între medici pentru astfel de situaţii, însă, din varii motive, de cele mai multe ori, recurgi la un medic înlocuitor pe care îl plăteşti ca să te înlocuiască. Există un număr redus de medici de familie care au medic angajat ce poate prelua activitatea cabinetului fără alte formalităţi într-o astfel de situaţie.

Complicat? Nu, nici vorbă! Ce poate fi mai minunat pentru un om bolnav decât să umble cu sufletul la gură după înlocuitor şi să întocmească documente cu care să alerge cineva din familie la casa de asigurări?

Aşadar, dacă ai norocul să fii medic de familie şi te îmbolnăveşti brusc şi nu ai medic angajat, ai nevoie de: un număr de telefon al unui medic înlocuitor, bani să-l plăteşti, capacitate de întocmire de documente pentru casa de asigurări, capacitate de a opera pe computer pentru notificarea serviciului IT al casei de asigurări, eventual să cunoşti bine perioada de absenţă, ca să nu depui încă un rând de hârţoage şi neapărat de o persoană deplasabilă care să poarte hârtiile.

Iar eu, gripată în ultimul hal, profit de faptul că boala m-a doborât la pat şi mă gândesc: ce simplu mi-ar fi fost să dau un telefon la casa de asigurări, să anunţ de starea mea, cei de acolo să aplice prevederile menţionate referitoare la modalitatea de înlocuire, iar eu să mă-ngrijesc de sănătate. Cred că virusul îmi dă idei ştiinţifico-fantastice.

 Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro