Norme Coca 2023 - 2024

Dacă purtarea frecventă a unor pantofi cu tocuri înalte are binecunoscute efecte dăunătoare asupra sănătăţii picioarelor, specialiştii avertizează femeile că nici „extrema cealaltă” – purtarea sistematică a pantofilor cu talpă plată – nu este lipsită de riscuri.

„S-a vorbit atât de mult despre problemele pe care tocurile înalte le pot provoca la nivelul labei piciorului, al genunchiului şi al spatelui, încât uităm că şi pantofii plaţi – mai ales aceia care susţin piciorul prea puţin, sau deloc – pot afecta la fel de grav piciorul sau postura”, spune expertul podolog Beverley Ashdown.

Lipsa de susţinere poate provoca prăbuşirea boltei plantare, tensionând excesiv fascia plantară (o bandă de ţesut elastic care se întinde de-a lungul labei piciorului, în partea de dedesubt); ca rezultat, apare fasciita plantară, caracterizată prin dureri mari în talpă şi călcâi.

Specialiştii spun că toamna se confruntă cu o creştere a numărului de pacienţi cu fasciită plantară, cel mai adesea femei, datorită faptului că toată vara acestea au purtat încălţări plate care nu susţin bine piciorul (şlapi, tenişi, sandale plate).

Uneori, stresul produs de aceste încălţări asupra picioareloer poate duce chiar la probleme mai grave: din cauza durerilor la picioare, apar modificări ale mersului şi posturii,  iar în cazul în care o persoană petrece foarte mult timp în picioare, în încălţăminte ce nu susţine bolta plantară, poate apărea neuromul Morton – îngroşarea, iritarea şi compresia unuia dintre nervii aflaţi între oasele metatarsiene (oasele dintre degete şi călcâi), care poate necesita intervenţie chirurgicală.

Ce recomandă specialiştii, pentru a reduce riscul apariţiei unor probleme cauzate de încălţăminte?

 • alternaţi pantofii cu toc înalt cu cei plaţi sau cu tocuri joase, purtaţi diferite stiluri de încălţăminte, deoarece problemele apar mai ales atunci când purtăm zi de zi acelaşi tip de pantofi.
 • purtaţi pantofi încheiaţi bine pe picior, cu catarame, şireturi sau „arici” – aceştia susţin mai bine piciorul
 • dacă mergeţi pe jos la serviciu, mergeţi în încălţăminte de sport şi schimbaţi-vă în pantofi la serviciu
 • faceţi exerciţii de întindere a muşchilor gambei după o perioadă prelungită de purtare a pantofilor plaţi, pentru a relaxa muşchii şi a elimina tensiunea musculară.

Sursa: Mail Online

 • Newsletter


 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro