Oamenii de ştiinţă de la Oxford au descoperit care este principalul lucru care ne deosebeşte de celelalte mamifere: o mică zonă din creier responsabilă cu planificarea şi cu luarea deciziilor.

O mică porţiune a creierului uman ne face total diferiţi de cele mai apropiate „rude“ ale noastre, au descoperit oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford.

„Tindem să credem că faptul că suntem capabili să ne planificăm viitorul, să ne adaptăm la diferite situaţii şi să învăţăm de la alţi oameni sunt calităţi impresionante ale fiinţei umane. Ei bine, noi am reuşit să identificăm o zonă cerebrală care pare să aparţină exclusiv oamenilor şi care este implicată tocmai în aceste procese“, precizează profesorul doctor Matthew Rushworth, coordonatorul studiului de la Oxford.

În cadrul cercetării, 25 de adulţi au fost supuşi investigaţiilor imagistice prin rezonanţă magnetică (IRM) pentru a fi identificate componentele-cheie ale cortexului frontal ventrolateral din creierul uman şi modul în care acesta este conectat cu alte zone cerebrale. Rezultatele au fost apoi comparate cu rezultatele IRM-urilor de la 25 de macaci.

Strategii, decizii şi multi-tasking

Această zonă – cortexul frontal ventrolateral – este implicată în multe aspecte ale cogniţiei şi limbajului şi este prezentă doar la oameni şi la alte primate. O parte din această zonă este afectată de anumite tulburări psihice cum este ADHD, dependenţa de droguri şi sindromul obsesiv-compulsiv.

Zona respectivă a fost apoi împărţită de specialişti în 12 alte zone mai mici. Numai una dintre aceste 12 mici zone nu corespundea la oameni şi la macaci, au constatat specialiştii. De fapt, aceasta nu avea niciun echivalent în creierul macacilor. Este vorba despre zona numită polul frontal lateral al cortexului prefrontal.

„Aceasta este zona unde se pun la cale strategiile, planificările, luarea deciziilor şi unde este localizată şi capacitatea de multi-tasking“, explică prof. Rushworth.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro