Norme Coca 2023 - 2024

Alimentatia corecta în timpul sarcinii este importanta atât pentru mama, cât si pentru copil. Esential este ce manânci, nu cât manânci, spun nutritionistii care atrag atentia ca excesul de kilograme din timpul sarcinii este daunator.

 

 

Desi o gravida are nevoie de 300 de calorii în plus fata de aportul normal, mai ales în ultimul trimestru de sarcina, când copilul se dezvolta mai rapid, acele calorii ar trebui sa provina din alimente cu un bogat continut nutritiv, astfel încât ele sa contribuie la cresterea copilului si nu la sporirea greutatii mamei.

 

Multe dintre gravide se întreaba, adesea, de ce este normal ca pe durata sarcinii sa ia în greutate între 12 si 16 kilograme, din moment ce, la nastere, copilul are aproximativ un sfert din aceasta greutate. Desi pot varia de la o femeie la alta, kilogramele adaugate pe timpul sarcinii ar trebui sa fie distribuite, în principiu, dupa cum urmeaza:

 

3,4 kg – greutatea medie a copilului

3,17 kg – proteinele, grasimile si alti nutrienti acumulati în timpul sarcinii

1,8 kg (l) – mai mult sânge

1,8 kg (l) – alte fluide

0,906 kg – din cresterea sânilor

0,906 kg – din largirea uterului

0,906 kg – lichidul amniotic

0,68 kg – placenta

 

Copilul este ceea ce manânci

 

Când sunteti însarcinata, trebuie sa stiti ca ceea ce mâncati si beti este principala sursa de alimentatie pentru copil. De fapt, legatura dintre ceea ce consumati si sanatatea copilului dumneavoastra este mult mai puternica decât va puteti imagina. De aceea, primul avertisment lansat de catre doctori vine sa demonteze mitul potrivit caruia un pahar de vin sau de bere nu dauneaza copilului în timpul sarcinii. “Nicio cantitate de alcool, fie ea cât de mica nu trebuie considerata inofensiva în timpul perioadei de graviditate“, spun medicii.

 

De asemenea, mâncarea în plus pe care o consumati în timpul sarcinii nu trebuie sa fie “goala“ de calorii, ci ar trebui sa va furnizeze toti acei nutrienti de care are nevoie copilul dumneavoastra pentru a se creste armonios în faza intrauterina. De exemplu, calciul contribuie la formarea si dezvoltarea oaselor si a dintilor, de aceea trebuie sa asigurati o cantitate suficienta atât pentru dumneavoastra, cât si pentru bebelus.

 

Proportiile pot varia si în functie de tipul de sarcina, mai ales daca este vorba despre gemeni sau tripleti.

 

Nutritie pentru gravide

 

Fie ca sunteti însarcinata sau nu, o dieta sanatoasa include proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale si apa din belsug. Dupa vizita la obstretician si la nutritionist, care va vor spune, fiecare, ce schimbari se vor petrece în viata dumneavostra în cele noua luni de maternitate si care este cel mai bun regim de viata si alimentar astfel încât sa aduceti pe lume un copil sanatos, pasul urmator pe care trebuie sa îl faceti este sa va deprindeti sa cititi etichetele alimentelor si sa interpretati în favoarea dumneavoastra etichetele nutritionale.

 

Luati ca punct de reper indicatia CZE (Cantitatea Zilnica Estimata pentru un adult) pe care o cresteti, în functie de indicatiile medicului nutritionist.

 

Specialistii sunt de parere ca dieta poate afecta sanatatea copilului dumneavoastra înca dinaintea conceptiei. De exemplu, studiile recente au demonstrat ca acidul folic previne afectiunile tubului neural la fat, printre care si spina bifida – ruptura de coloana – care pot aparea înca din primele stadii de viata intrauterina.  Desi acidul folic poate fi gasit în multe dintre alimente, dar mai ales în cereale, medicii recomanda, în ultimul timp, suplimentele nutritive cu acid folic, care sa fie consumate înainte de a ramâne însarcinata, cât si pe durata sarcinii, mai ales în primele 28 de zile.

 

Calciul este un alt nutrient important. Deoarece în timpul cresterii intrauterine copilul consuma mult calciu, ar trebui sa mariti aportul acestui nutrient astfel încât sa evitati pierderile mari.

 

Alimentul cel mai bogat în calciu este laptele sau produsele derivate din lapte. În cazul în care nu tolerati lactoza sau laptele si produsele din lapte nu va fac placere, cereti medicului un supliment alimentar care sa contina calciu.

 

Intoleranta fata de lactoza se manifesta prin diaree, balonare sau senzatie de voma dupa ce ati consumat lactate. Alte alimente bogate în calciu sunt: sardinele sau somonul cu oase, tofu, broccoli, spanacul, sucurile care contin adaos de calciu.

 

Dieta vegetariana, nerecomandata

 

Medicii nu recomanda adoptarea unei diete vegetariene nici înainte de a ramâne însarcinata, nici în perioada celor noua luni de sarcina. Daca, totusi, sunteti vegetariana, ati putea continua si în perioada graviditatii, dar sub atenta supraveghere a doctorului dumneavoastra.  În astfel de conditii, va fi greu sa va luati toti nutrientii de care aveti nevoie daca nu mâncati peste, pui, lapte, brânza sau oua, astfel ca veti avea nevoie, cel mai probabil, de suplimente cu proteine, dar si de vitaminele B12 si D

 

 

Adevarul despre poftele din timpul sarcinii

 

Cu siguranta ati auzit despre gravidele care au pofte culinare daca nu ciudate, cel putin “exotice“. Unii specialisti spun ca acestea nu sunt o simpla toana, ci denota ca în organism este o carenta de anumiti nutrienti continuti de alimentele respective. Desi nu exista o dovada clara în acest sens, nu se cunosc exact cauzele acestor “urgente“.

 

Sunt femei care poftesc ciocolata, altele ar mânca alimente puternic condimentate, sau chiar alimente din categoria celor sanatoase, precum fructele sau cerealele. Exista însa si gravide care au pofte cel putin bizare, precum guma de mestecat sau argila. În acest caz, este necesar sa anuntati imediat doctorul.

 

 

Nu este nicio problema sa dati curs capriciilor alimentare din timpul sarcinii, atâta timp cât ele contribuie la buna dezvoltare a bebelusului dumneavoastra. În plus, în mod obisnuit, aceste pofte dispar odata cu a treia luna de sarcina.

 

Alimente si bauturi de evitat

 

În primul rând, este bine sa stiti ca alcoolul este cu desavârsire contraindicat. De asemenea, este necesar sa va consultati doctorul ori de câte ori aveti intentia de a lua vreun tip de vitamine sau de suplimente pe baza de plante. Unele dintre acestea pot fi nocive dezvotarii fetusului.

 

Si, desi exista pareri, chiar si ale unor medici, ca pot fi consumate zilnic una pâna la doua cescute de cafea, ceai sau bautura acidulata care contine cofeina, este mai întelept sa le evitati. În cazul în care cofeina devine o obisnuita în dieta zilnica, sunteti supusa unui risc ridicat de a pierde sarcina. Asa ca, este mai bine sa va limitati la produsele decofeinizate.

 

Foarte important este ca, pe timpul sarcinii, sa evitati afectiunile declansate de consumul de alimente, precum toxoplasmoza sau listerioza, care pun în pericol viata bebelusului sau pot provoca malformatii.

 

Dintre alimentele de care trebuie sa va feriti fac parte:

 

Brânza nepasteurizata, brânza de capra sau feta

Laptele integral, sucurile care fermenteaza

Ouale crude sau alte alimente care contin oua crude, precum tiramisu sau spuma de ou

Carnea, pestele sau scoicile insuficient gatite

Carnea procesata, cum ar fi crenvustii sau mezelurile

Pestele cu continut bogat de mercur, precum rechinul, pestele-spada sau calamarul

 

Daca sunteti însarcinata si ati consumat pâna acum vreunul dintre aceste alimente, nu trebuie sa intrati în panica, ci doar sa încercati sa le evitati pe viitor. În cazul în care sunteti, totusi, îngrijorata, dicutati despre asta cu medicul dumneavoastra.

 

Tot el va va spune cum sa scapati de problemele de constipatie din timpul sarcinii prin aportul necesar de fibre, sau cum sa evitati balonarea si sa scapati de greturi.

Pe pagina urmatoare veti gasi o lista a tuturor nutrientilor necesari în perioada sarcinii, a rolului acestora si de unde pot fi ei procurati.

 

Proteinele – necesare pentru dezvoltarea celulara si producerea de sânge  - carne macra, peste, carne de pasare, oua albe, fasole, unt de arahide, tofu.

 

Carbohidrati – asigura productia zilnica de energie – pâine, cereale, orez, cartofi, paste, fructe, legume

 

Calciu – necesar formarii si cresterii oaselor si a dintilor, pentru contractiile musculare si functionarea nervilor – lapte, brânza, iaurt, sardine sau somon cu oase, spanac

 

Fier – contribuie la formarea globulelor rosii, previne anemia – carnea rosie macra, spanacul, cerealele integrale

 

Vitamina A – buna pentru o piele sanatoasa, pentru vedere, ajuta la cresterea oaselor – morcovi, verdeturi, cartofi dulci

 

Vitamina C – asigura sanatatea gingiilor, a dintilor si contribuie la absorbtia fierului – citrice, broccoli, rosii, sucuri de fructe

 

Vitamina B6 – contribuie la formarea globulelor rosii; participa la folosirea eficienta a proteinelor, grasimilor si carbohidratilor – carne de porc macra, sunca fara slaba, cereale integrale, banane.

 

Vitamina B12 – contribuie la sanatatea sistemului nervos – carne de pasare, peste. Vegetarienii trebuie sa ia suplimente de vitamina B12.

 

Vitamina D – ajuta la absortia calciului – lapte bogat în proteine, produse lactate, cereale, pâine

 

Acid folic – este bun pentru producerea sângelui si a proteinelor si la functionarea eficienta a enzimelor – legume verzi fructe si legume galbene, fasole, mazare, nuci

 

Grasimi – bune pentru depozitele de energie – carne, produse lactate, nuci, unt de arahide, margarina, uleiuri vegetale.

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro