.
.
.
Ce investigaţii vor fi incluse în pachetul de bază de servicii medicale, de la 1 aprilie
CT buco-maxilo-facial nativ şi cu substanţă de contrast, CT mastoidă, CT sinusuri, CT hipofiză cu substanţă de contrast, RMN sinusuri, colangiografia RMN sunt investigaţiile de înaltă performanţă, incluse din acest an în pachetul de bază, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 - 2015.
Colangiografia RMN este o metodă neinvazivă pentru investigarea căilor biliopancreatice, cu ajutorul rezonanţei magnetice nucleare. Colangiografia RMN este indicată în evidenţierea variantelor anatomice: pancreas – divisum sau ducte biliare aberante; în patologia malformativă a cailor biliare; în patologia litiazică; în pancreatite cronice hipertrofice; în obstrucţii biliare, etc.
Tot de la 1 aprilie 2015, următoarele examinări histopatologice şi citologice vor fi cuprinse în pachetul de servicii medicale de bază: examen histopatologic procedură completă HE (unul-trei blocuri şi patru-şase blocuri); examen histopatologic procedură completă HE şi coloraţii speciale (unul-trei blocuri şi patru-şase blocuri), teste imunohistochimice, citodiagnostic spută prin incluzii la parafină (unul-trei blocuri), examen citologic cervico-vaginal Babeş-Papanicolau, citodiagnostic lichid de puncţie.
Ce schimbări intervin în medicina de familie, de la 1 aprilie
Scade numărul consultaţiilor de monitorizare (oferite de medicul de familie) pe care Casa de Asigurări de Sănătate le decontează pentru pacienţii cu una sau mai multe dintre bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor: riscul cardiovascular înalt, HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă, boală cronică de rinichi.
Şi în acest an, medicii de familie vor oferi consultaţii de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pe bază de programare, pentru aceste boli.
Concret, medicii de familie vor oferi trei consultaţii (în loc de patru) pentru evaluarea cazului nou-depistat, în primul trimestru după luarea în evidenţă.
În aceste consultaţii, medicul va efectua bilanţul clinic iniţial al pacientului, care include screening-ul complicaţiilor, va începe şi ajusta terapia optimă până la obţinerea răspunsului terapeutic preconizat, va educa pacientul, îi va recomanda investigaţii paraclinice, va scrie bilet de trimitere pentru cazurile care necesită consultaţii de specialitate sau care depăşesc competenţa sa.
După evaluarea iniţială a pacientului cu HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă sau boală cronică de rinichi, o dată la trei luni, acesta va fi monitorizat activ de către medic prin două consultaţii programate (în loc de 1-3 consultaţii, în prezent) care includ evaluarea controlului bolii, screening-ul complicaţiilor, educaţia pacientului, investigaţii paraclinice şi tratament.
Creşte numărul consultaţiilor la domiciliu pe care le pot oferi medicii de familie
Din luna aprilie, medicii de familie pot oferi maximum 42 de consultaţii pe lună, la domiciliul asiguraţilor, faţă de cel mult 21 de consultaţii, în prezent. Se menţine limita maximă de trei consultaţii la domiciliul asiguraţilor, într-o zi, potrivit proiectului de HG.
Ce servicii poţi primi, în plus, la medicul de familie
De la 1 aprilie, medicii de familie pot efectua spirometrie pacienţilor din listă, se arată în proiectul de HG.
Şi în acest an medicii de familie cu dotări şi competenţe atestate vor putea efectua EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate şi ecografie generală - abdomen şi pelvis.
Ce obligaţii au medicii de familie, de la 1 aprilie
Medicii sunt obligaţi să folosească aplicaţia online de raportare în sistemul informatic al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.
În situaţii întemeiate, în care nu se poate realiza comunicaţia cu sistemul informatic al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, medicii pot folosi aplicaţia de raportare în sistemul informatic al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, în mod offline.
Serviciile acordate în sistem offline se introduc în sistemul informatic al cardului, în maximum 72 de ore de la momentul înregistrării în aplicaţia de raportare, dar nu mai târziu de data la care se face raportarea activităţii lunare care face obiectul contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. În caz contrar, CAS nu decontează furnizorilor aceste servicii.