Norme Coca 2023 - 2024

Comisia de anchetă desemnată de Ministerul Sănătăţii a stabilit amenzi între 1.000 şi 25.000 de lei pentru medicul pediatru, directorul medical al Spitalului Huşi, Serviciul de Ambulanţă Vaslui şi unitatea medicală huşeană în cazul fetiţei moarte în condiţii suspecte la 40 de minute de la internare.

Potrivit raportului de control întocmit de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii la finalizarea anchetei la Spitalul Municipal Huşi în cazul fetiţei moarte în condiţii suspecte la 40 de minute de la internare, mai multe instituţii şi persoane responsabile de buna desfăşurare a actului medical au fost sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 25.000 de lei, pentru nerespectarea procedurilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Spitalul Municipal Huşi a fost sancţionat cu 25.000 de lei pe motiv că unitatea medicală nu dispune de un compartiment special pentru Pediatrie la Compartimentul de Primiri Urgenţe. Următoarea amendă ca valoare, în sumă de 20.000 de lei, a fost dată Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui deoarece nu a dus fetiţa de patru ani la Compartimentul de Primiri Urgenţe a spitalului huşean, ci direct la Secţia de Pediatrie.

Pe lângă sancţiunile aplicate celor două unităţi sanitare, comisia de anchetă a mai amendat cu 2.000 de lei pe medicul pediatru Floreta Bianu, pe motiv că a internat copilul în Secţia de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgenţe, aşa cum se procedează cu persoanele aflate în stare gravă.

De asemenea, directorul medical al Spitalul Municipal Huşi, medicul Emad Wassouf, a fost amendat cu 1.000 de lei, ca persoană direct răspunzătoare a desfăşurării activităţii medicale în unitatea sanitară.

Reprezentanţii comisiei de anchetă au refuzat să facă vreun comentariu în privinţa sancţiunilor aplicate.

De asemenea, conducerea Spitalului Municipal Huşi nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima un punct de vedere în urma finalizării controlului.

Ministerul Sănătăţii a declanşat, luni, ancheta la Spitalul Huşi în cazul fetiţei de patru ani moartă în condiţii suspecte la 40 de minute de la internare, după ce a fost diagnosticată cu laringită acută, pe lângă examinarea documentelor fiind audiate şi cadrele medicale implicate în acest caz. Din comisie au făcut parte un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, patru salariaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, unul de la DSP Iaşi şi unul de la Primăria Huşi.

Fetiţa de patru ani, din localitatea vasluiană Buneşti-Avereşti, a murit în 4 octombrie la Spitalul Municipal Huşi, la 40 de minute de la internare, iar părinţii acesteia acuză de malpraxis cadrele medicale. Copila a fost diagnosticată de către medicul de gardă cu "laringită acută, cu sindrom febril” şi a primit tratament cu antibiotic. Părinţii fetiţei cred însă că medicul i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.

Părinţii fetiţei au depus plângere la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, prin care solicită explicaţii cu privire la decesul fiicei lor.

"Aşa cum prevăd normativele în astfel de cazuri, la nivelul DSP s-a constituit comisia de malpraxis care va analiza dacă a fost vorba de culpă medicală. În acest sens, au fost preluate de la Spitalul Municipal Huşi foaia de observaţie a pacientului (n.r.- fetiţa de patru ani) şi toate celelalte documente medicale, care vor fi analizate de specialişti. Aşteptăm şi concluziile medicilor legişti, iar pe 15 octombrie comisia de malpraxis se va întruni din nou pentru a analiza cazul”, declara directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Şi Colegiul Medicilor şi Poliţia au deschis anchete în acest caz.

De asemenea, conducerea spitalului face o anchetă internă în acest caz, pentru a stabili dacă din punct de vedere administrativ au fost respectate toate procedurile prevăzute de regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţii spitaliceşti.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro