Cercetătorii de la Universitatea Laval din Canada au descoperit asocierea periculoasă dintre consumul de băuturi îndulcite şi boala canceroasă, după ce au investigat 1.555 de femei, informează dailymail.co.uk
Oamenii de ştiinţă au observant un raport direct proporţional între cantitatea cansumată a acestor băuturi şi densitatea sânilor. Cu alte cuvinte, cu cât o femeie bea mai multe asemenea răcoritoare, cut atât prezintă o densitate mai mare a sânilor, un cunoscut factor de risc pentru apariţia cancerului de sân.
Sânii cu densitate mare au mai puţin ţesut adipos şi mai mult ţesut glandular, care secretă laptele, precum şi mai mult ţesut de suport.
Femeile ai căror sâni au o densitate mare au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer mamar, deoarece au mai multe celule care se pot maligniza. De asemenea, în cazul lor, cancerele sunt mai greu de depistat, deoarece ţesutul dens face mai dificilă detectarea anomaliilor prin mamogramă.
Ştim că la nivel mondial consumul de zahăr a crescut, iar rezultatele acestui studiu arată ce efect are acest lucru asupra modificării densităţii sânilor, unul dintre cei mai importanţi indicatori de risc pentru cancerul de sân”, a declarat dr. Caroline Diorio, cea care a condus studiul.
În cadrul cercetării, cele peste 1.500 de femei, dintre care jumătate erau în perioada pre-menopauză, iar celelalte în perioada post-menopauză, au răspuns la un test în care au menţionat cât de des beau sucuri de fructe şi băuturi răcoritoare cu zăhăr adăugat. Drept porţie a fost considerată cantiatea de 355 ml, cât are aproximativ o cutie normală de băuturi acidulate.