Norme Coca 2023 - 2024
Femeile care consumă mai mult de trei băuturi răcoritoare îndulcite, pe săptămână, ar putea prezenta un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer mamar, relevă un nou studiu.


Cercetătorii de la Universitatea Laval din Canada au descoperit asocierea periculoasă dintre consumul de băuturi îndulcite şi boala canceroasă, după ce au investigat 1.555 de femei, informează dailymail.co.uk 

Oamenii de ştiinţă au observant un raport direct proporţional între cantitatea cansumată a acestor băuturi şi densitatea sânilor. Cu alte cuvinte, cu cât o femeie bea mai multe asemenea răcoritoare, cut atât prezintă o densitate mai mare a sânilor, un cunoscut factor de risc pentru apariţia cancerului de sân.

Sânii cu densitate mare au mai puţin ţesut adipos şi mai mult ţesut glandular, care secretă laptele, precum şi mai mult ţesut de suport.

Femeile ai căror sâni au o densitate mare au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer mamar, deoarece au mai multe celule care se pot maligniza. De asemenea, în cazul lor, cancerele sunt mai greu de depistat, deoarece ţesutul dens face mai dificilă detectarea anomaliilor prin mamogramă.

Ştim că la nivel mondial consumul de zahăr a crescut, iar rezultatele acestui studiu arată ce efect are acest lucru asupra modificării densităţii sânilor, unul dintre cei mai importanţi indicatori de risc pentru cancerul de sân”, a declarat dr. Caroline Diorio, cea care a condus studiul.

În cadrul cercetării, cele peste 1.500 de femei, dintre care jumătate erau în perioada pre-menopauză, iar celelalte în perioada post-menopauză, au răspuns la un test în care au menţionat cât de des beau sucuri de fructe şi băuturi răcoritoare cu zăhăr adăugat. Drept porţie a fost considerată cantiatea de  355 ml, cât are aproximativ o cutie normală de băuturi acidulate.

Astfel, cele care consumau, pe săptămână, mai mult de trei porţii de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr aveau, în ceea ce priveşte o densitatea ţesuturilor sânului, o medie de 29.6%; la femeile care nu consumau asemenea băuturi, media era de 26.2%.
Diferenţa de aproximativ 3% nu este neglijabilă, spune dr. Diorio, deoarece este asociată cu un risc semnificativ crescut de apariţie a cancerului de sân.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro