Norme Coca 2023 - 2024

Spitalele in care bolnavii sunt trimisi la farmacia de vizavi ca sa si cumpere medicamente, pansamente sau chiar proteze vor fi sanctionate.

Adica nu este exclus sa li se taie din fonduri. Masura a fost anuntata astazi de cei de la ''Casa Nationala de Asigurari de Sanatate''.

De 5 ani exista o lege care le da dreptul pacientilor sa isi ceara inapoi banii dati pentru pilule si nu numai. In total, oamenii au de recuperat aproape 4 milioane de euro.

8400 de lei, aceasta este suma pe care un pacient a cheltuit-o din buzunar, iar acum 6 luni a cerut-o spitalului din Targu Mures. Barbatul care a suferit un traumatism a fost operat si a achitat o proteza de sold.

In aceeasi situatie sunt sute de bolnavi. Iar sumele sunt diverse - de la 2000 lei pana la 27.000 lei pentru stenturi. Nu mai cer pentru pastile prea multi, acum proteze de sold, dispozitive cardiace.

Iar din 2009 incoace suma ceruta de romani spitalelor se ridica la aproape 4 milioane de euro. Directorii institutiilor sanitare pot sa restituie banii numai din fondurile date de Casa de Asigurari.

Aceasta situatie nu mai poate continua, spune seful CNAS: "Vom institui sanctiuni pentru cei care trimit pacientii sa-si cumpere medicamente si materiale sanitare, desi aceste produse sunt decontate de catre casele de asigursri de sanatate. Un procent din contract sa le fie retinu"

Seful CNAS sustine ca astfel de situatii apar in spitalele care folosesc peste 80% din bani pentru salarii si nu pentru ingrijirea bolnavilor.

In baza legii Paveliu, votata in 2008, asiguratii au dreptul sa isi primeasca inapoi banii cheltuiti pe durata spitalizarii. Asa ca pastrati bonurile fiscale. 4 romani se felicita deja pentru ca au facut asta.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro