Norme Coca 2023 - 2024

SANATATE. Pachetul de baza de servicii medicale trebuie sa fie baza unei sistem de sanatate eficient

Noul pachet de bază de servicii medicale, pe care Ministerul Sănătăţii încearcă să-l definească până la sfârşitul anului, promite să prezinte în mod transparent serviciile pentru asiguraţi şi să introducă noi limite bazate pe date statistice.

Un raport de cercetare elaborat de asociaţia Observatorul Român de Sănătate (ORS) asupra proiectului de lege aflat în dezbatere publică relevă că deşi serviciile medicale acoperite sunt mai transparente pentru asiguraţi, pachetul de bază de servicii medicale este în mare măsură bazat pe documente normative deja existente. În plus, chiar dacă noul pachet are un conţinut cuprinzător, trăsătura sa fundamentală este transferarea unei părţi din costurile de îngrijire asupra pacientului. O altă modificare esenţială este reprezentată de deplasarea volumului îngrijirilor medicale către ambulator şi medicul de familie, a căror responsabilitate creşte semnificativ o dată cu intrarea în vigoare a pachetului, termenul avansat fiind februarie 2014.

„Este esenţial ca pachetul să fie privit ca o primă iteraţie şi nu ca un produs finit. El va trebui analizat şi actualizat periodic. Faptul că volumul de servicii medicale şi traseele clinice pe care le urmează pacienţii vor fi, cel puţin aparent, mai ferm reglementate, reprezintă oportunităţi pentru monitorizare şi optimizare. Rămâne de văzut în ce masură furnizorii de servicii medicale vor fi sprijiniţi concret pentru a implementa pachetul şi cum vor fi corectate dezechilibrele care vor apărea”, a declarat Adrian Gheorghe, preşedinte al asociaţiei Observatorul Român de Sănătate şi cercetător la London School of Hygiene & Tropical Medicine din Marea Britanie.

„Rămâne de văzut în ce măsură infrastructura policlinicilor, dosarul electronic al pacientului şi cardul de sănătate vor contribui la derularea eficientă a noilor procese de îngrijire. De aceea, este esenţială monitorizarea şi reevaluarea periodică a pachetului de bază o dată cu implementarea acestuia, în special impactul asupra accesului la servicii medicale şi a timpilor de aşteptare”, a completat Nicolae Done, vicepreşedinte al Observatorului Român de Sănătate şi doctorand în politici de sănătate la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii.

Un pachet de servicii medicale există deja în Contractul-Cadru dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii. Redefinirea pachetului de bază reprezintă un pas important către un sistem de sănătate mai raţional şi mai eficient. De aceea, Guvernul României şi, implicit, Ministerul Sănătăţii şi-au luat angajamentul faţă de Fondul Monetar Internaţional că vor revizui, până la sfârşitul anului 2013, lista de servicii medicale oferite asiguraţilor şi persoanelor care nu beneficiază de asigurare medicală.

E OFICIAL! Iata ce informatii va contine cardul national de sanatate cu care vom merge la medic in 2014

ORDIN nr. 1.012 din 10 decembrie 2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind activitatea structurilor de control din cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE  PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 784 din 14 decembrie 2013

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro