Fetuşii expuşi unor niveluri ridicate de ftalaţi, substanţe chimice prezente în numeroase produse cosmetice de larg consum, au un coeficient de inteligenţă, în medie, mai scăzut, potrivit unui studiu citat de AFP.
Substanţele la care se referă studiul sunt ftalaţii de dibutil şi de diizobutil, au precizat cercetătorii de la facultatea de sănătate publică de la Universitatea Columbia din New York, autorii acestei cercetări, care a stabilit în premieră o legătură între expunerea prenatală la ftalaţi şi coeficientul de inteligenţă în cazul copiilor de vârstă şcolară.
Aceste substanţe se găsesc într-o mare varietate de produse de consum, precum vinilul, unele rujuri, vopsele de păr, lacuri de unghii şi săpunuri, potrivit studiului publicat în revista ştiinţifică americană PLOS ONE.
Mai multe tipuri de astfel de substanţe sunt interzise, din 2009, în Statele Unite, în procesul de fabricare de jucării şi articole pentru copii.
Totuşi, autorităţile nu au emis niciun avertisment legat de ftalaţi pentru informarea gravidelor. Aceşti compuşi chimici figurează rar pe lista de substanţe conţinute de produse.
Pentru acest studiu, autorii au monitorizat 328 de femei şi copiii lor, provenind din familii din New York cu venituri modeste.
Cercetătorii au măsurat nivelul a patru ftalaţi prezenţi în urina femeilor aflate în al treilea trimestru de sarcină. Coeficientul de inteligenţă al copiilor a fost evaluat când aceştia au împlinit şapte ani.
Copiii care fuseseră supuşi, în uter, celor mai ridicate concentraţii de ftalaţi aveau un coeficient de inteligenţă, în medie, cu 6,6 - 7,6 puncte mai scăzut decât cei care fuseseră expuşi unor niveluri mai scăzute.
Totuşi, aceste niveluri nu erau neobişnuite şi se situau în limitele constatate la nivel naţional de Centrul pentru controlul şi prevenţia bolilor (CDC).
"Peste tot în Statele Unite, gravidele sunt expuse ftalaţilor în mod cotidian, un mare număr dintre ele la niveluri similare celor măsurate în cazul subiecţilor studiului", a declarat Pam Factor-Litvak, profesor de epidemiologie în cadrul Universităţii Columbia.
"O reducere cu şase sau şapte puncte a coeficientului de inteligenţă poate avea consecinţe notabile în ceea ce priveşte succesul şcolar şi potenţialul profesional", a spus Robin Whyatt, profesor de medicina mediului la aceeaşi universitate, care a condus studiul.