Norme Coca 2023 - 2024

Tuturor oamenilor le place să stea lângă un foc aprins în căminul din casă sau într-o vatră în mijlocul naturii. Dar care sunt efectele acestei apropieri de foc? Iată răspunsurile unui specialist antropolog.

Atracţia faţă de foc este adânc înrădăcinată în evoluţia speciei umane, iar şederea în apropierea focului are efecte fiziologice şi psihologice remarcabile, crede antropologul Christopher Lynn, de la University of Alabama, autorul unui studiu publicat recent în jurnalul Evolutionary Psychology.

Studiul său a arătat că şederea oamenilor lângă un foc de lemne duce la scăderea tensiunii arteriale şi la apariţia unei stări de relaxare.

El a organizat un experiment în care 226 de adulţi priveau imagini filmate ce înfăţişau un foc arzând, însoţite şi de „sonorul” corespunzător.

Măsurând tensiunea arterială a subiecţilor înainte de vizionare şi după ce priviseră materialul video pentru perioade variabile de timp, dr. Lynn a descoperit că tensiunea arterială a scăzut în cadrul întregului grup de participanţi şi că aceştia deveneau tot mai relaxaţi pe măsură ce priveau mai mult imaginile cu focul.

De asemenea, spune cercetătorul, experienţa părea să-i facă pe participanţi mai sociabili.

„Descoperirile confirmă faptul că vatra şi focul induc o stare de relaxare ca parte a unei experienţe multisenzoriale, absorbtive şi sociale”, scrie specialistul în studiul său.

Efectul relaxant, spune cercetătorul, ţine de moştenirea timpurilor preistorice, când oamenii din Epoca de Piatră socializau în jurul focului, bucurându-se de senzaţia de căldură şi siguranţă, în timp ce stăteau la taifas şi legau prietenii cu cei din jur, acest fapt putând să le confere un avantaj evolutiv. Cu timpul oamenii străvechi au ajuns să asocieze imaginea, sunetul, mirosul şi căldura unui foc cu relaxarea şi prietenia. Astfel, răspunsul oamenilor de azi faţă de foc – faptul că reacţionează prin relaxare – este unul de natură evolutivă, spune Lynn.

Sursa: Mail Online

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro