Norme Coca 2023 - 2024

• de aproape două luni, peste 500 de bolnavi cronic fac si cite 20 de kilometri pentru a-si lua retetele • acest lucru se intimpla dupa ce a murit medicul de familie • primaria a contactat zeci de medici, dar nici unul nu vrea la tara

Aproximativ 2.500 de oameni din comuna Ceahlău sînt lipsiti de asistentă medicală primară, iar pentru a avea parte de o consultatie ori de o retetă fac si cîte 15-20 de kilometri. Toate acestea se întîmplă într-o localitate cu pretentii de statiune turistică si cu oameni gospodari. Din păcate, acest lucru nu-i ajută pe locuitori, care au rămas la mila Domnului de cînd doctorul lor de familie a murit.

În luna octombrie medicul Romeo Stăcescu a încetat din viată desi avea doar putin peste 50 de ani. Acesta locuia în comună de foarte mult timp, iar sătenii erau multumiti de serviciile sale. După moartea lui, pacientii s-au trezit că nu mai au unde să meargă pentru o consultatie, sau nu mai au de unde-si lua retetele gratuite ori compensate. Solutia a fost ca oamenii să se înscrie la un alt medic de familie din comunele învecinate sau să astepte venirea unui alt doctor în sat. Unii, mai ales cei cu boli cronice, au fost obligati să se înscrie la un medic din comuna Grinties, pentru a nu fi nevoiti să plătească integral tratamentele. Altii însă preferă să astepte, nu de alta dar sînt prea bătrîni si bolnavi ca să facă 15-20 de kilometri dintr-un sat în altul pentru o retetă, ori trimitere.
Autoritătile locale de la Ceahlău au anuntat problema la Casa de Asigurări de Sănătate si la DSP, dar cum aceste institutii au ridicat din umeri, primarul a decis să rezolve singur problema. „De aproape două luni atît am studiat legislatia în domeniu, că mai am un pic si mă pricep la medicină. Practic, odată cu decesul medicului Stăcescu pacientii ar fi trebuit preluati de un alt medic. Cum n-avem medic în comună ar fi trebuit preluati de cel din Grinties, care nu-i poate lua pe toti. Unii s-au dus, dar altii nu pot face atîtia kilometri, fiind bătrîni si bolnavi. În plus, dacă se înscriu la alt doctor, legea îi obligă să rămînă acolo 6 luni, ceea ce înseamnă că dacă găsim vreun medic dispus să vină la noi, acesta nu va avea suficienti pacienti ca să intre în contract cu statul. În comună sînt cam 2.500 de oameni, dar situatia cea mai gravă este la vreo 500 de bolnavi cronic, bătrîni si cu pensii foarte mici. Acestia si-au plătit pînă acum singuri retetele, desi aveau dreptul la gratuităti.
Tocmai de aceea trebuie rezolvată problema urgent. Am fost la Casa de Asigurări, iar de acolo mi-au spus că ei nu pot obliga nici un doctor să vină la noi. Atunci am luat singur legătura cu vreo 15 doctori din toată tara, dar toti au dat înapoi cînd au auzit că e vorba de mediul rural. Am găsit cu chiu cu vai un medic din Republica Moldova care ar vrea să vină, numai că are nevoie de o multime de avizări pentru a primi dreptul de liberă practică în tara noastră si situatia va mai dura o vreme.
Practic, sîntem într-un cerc vicios. Dacă doctorul mai întîrzie, pacientii pleacă la alt medic. Cînd vine doctorul la Ceahlău atunci nu mai are oameni pe liste, si tot asa. Nu mi-am putut imagina că va fi atît de greu de rezolvat această problemă“, a declarat Dumitru Coroamă, primarul comunei Ceahlau.
Autoritătile vor un doctor care să locuiască acolo, fiind dispuse să-i ofere locuintă de serviciu si toate facilitătile. Din păcate, medicii de familie fug ca dracul de tămîie de rural, cu totii dorindu-si cabinete în buricul tîrgului.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro