Norme Coca 2023 - 2024

Ce se intampla daca, de la 1 mai, ajungeti la medic fara cardul de sanatate. Ministrul Banicioiu: "Este o problema"

El a vorbit despre introducerea in folosinta obligatorie a cardului de sanatate, de la 1 mai 2015. Intrebat de moderatorul emisiunii, jurnalistul Cristian Leonte, ce se va intampla daca un pacient va veni la un consult la medicul de familie fara card, Banicioiu a spus ca vor aparea ... "probleme".

 "1 mai devine obligatoriu. Deci orice prezenta la medicul de familie sau intr-o unitate sanitara este decontata numai cu folosirea cardului de asigurari. Daca un pacient vine fara card .. este o problema, pentru ca in momentul acela serviciul medical pe care el il primeste nu va mai fi decontat de Casa de Asigurari. Deci nu va mai veni nimeni fara card de la 1 mai." - a spus ministrul la PRO TV.
Pe de alta parte, Nicolae Banicoiu a precizat ca exista si alternative pentru cei care - din diferite - nu vor sa foloseasca noul card de sanatate. Ei trebuie sa obtina o adeverinta speciala de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate: "Daca din anumite motive nu vrei sa folosesti cardul de asigurari sau poate sunt cazuri acum, la limita, care nu au primit cardul de asigurari, au schimbat domiciliul sau au lucrat in strainatate, pot lua aceasta adeverinta de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate."

In opinia ministrului Sanatatii, introducerea acestui acrd in sistemul de sanatate publica va aduce numai beneficii, atat pacientilor, dar si managerilor din sanatate: "Este si interesul lor sa aiba card de sanatate, pentru ca vor vedea exact pe ce dau banii, pe ce deconteaza. Pentru manageri mi se pare cel mai util, vor vedea ca banii nu se mai scurg asa aiurea din sistem. Vor avea bani, vor incepe sa aiba bani in cateva luni, adica nu vor mai cheltui pe pacienti si pe investigatii fictive. E minunat, cred, pentru fiecare dintre ei. Deci managerul este primul interesat ca in spitalul pe care il conduce sau in policlinica pe care o conduce sa verifice functionarea cardului."

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro