Mai sunt 10 zile până când, teoretic, cardul de sănătate va fi singurul instrument de decontare a serviciilor medicale. Problema este că, deși autoritățile susțin că nu vor fi probleme, medicii de familie și cei din sistemul privat spun că, fără card, pacientul va plăti serviciul prestat.

La nivel naţional mai sunt de distribuit aproape 300.000 de carduri de sănătate, din cele peste 14 milioane emise. Între aceste carduri se află și cele ale asiguraţilor plecaţi la muncă în străinătate, care, probabil că le vor solicita în perioada concediilor pe care le vor petrece în ţară.

În București mai sunt de distribuit 75.000 de carduri, dintre care 14.000 așteaptă să fie ridicate de către posesorii cărora CASMB le-a transmis SMS să vină să le ridice. Ministerul Sănătății și Casa Na țională de Asi gurări de Sănătate (CNAS) vor ca, peste 10 zile, cardul sau adeverința care-i ține loc să fie singurele mijloace de decontare a serviciilor medicale. Nici vorbă de o nouă amânare.

„Problemele vor fi aceleași, și la 1 august, și la 1 octombrie, pentru că fiecare lasă pe ultima zi”, a punctat Vasile Ciurchea, președintele CNAS, la reuniunea pe care a avut-o cu medicii de familie din Vâlcea, citat de evz.ro.

„Dacă pacientul vine fără card, furnizorul caută în sistem și vede dacă are card! Primește serviciul!”, a subliniat șeful CNAS. Doar că medicii se tem că vor avea mari probleme, mai ales că, dintre cei care și-au luat cardul, doar 8 milioane de asigurați și l-au activat. „Îți vine pacientul fără card, tu îl tratezi și-l pui, nu știu, să dea o declarație pe propria răspundere că este asigurat! Dar dacă nu e așa? Peste un an-doi, vine Curtea de Conturi și dai de belea! Am învățat pe propria piele că nimic nu te acoperă în relația cu Casa, iar legea e interpretabilă“, spune o doctoriță de familie din Capitală.

O să fim nevoiți să-i punem să plătească din buzunar, pentru că nu te joci cu deconturile! Cine-mi garantează mie că, pe baza declarației pe propria răspundere, o să-mi deconteze CNAS serviciile“, spune alt medic.

În sistemul privat de servicii de sănătate lucrurile sunt și mai clare! „Dacă un pacient nu are cardul de sănătate, practic, serviciul efectuat, nefiind însoțit de semnătura electronică a cardului, nu va putea fi decontat către furnizor. Prin urmare, pacienții fără card de sănătate sau adeverință înlocuitoare nu vor beneficia de servicii decontate de casa de asigurări, ci vor putea beneficia, la cerere, de servicii medicale cu plată, în afara asigurării publice“, spune dr. Ovidiu Vasile, directorul medical al Medlife.

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro