Norme Coca 2023 - 2024

Pornind de la o singură clanţă unei uşi de birou, infecţiile se pot răspândi la peste jumătate dintre angajaţii din acel birou în numai 2 ore, arată cercetări recente.

Folosind virusuri „trasoare”, inofensive, cu care au contaminat o clanţă a unei uşi dintr-o clădire de birouri,  la începutul unei zile de lucru, cercetătorii au constatat că 60% dintre angajaţii din clădire luaseră deja virusul după numai 120 de minute. Concluziile au fost prezentate la o întrunire a American Society for Microbiology, pe tema bolilor infecţioase.

Evident, acelaşi mecanism permite şi răspândirea unor virusuri patogene.

Dr. Charles Gerba, care a prezentat rezultatele studiului, spune că, deşi majoritatea oamenilor cred că tusea şi strănutul sunt căile principale de răspândire a virusurilor, de fapt atingerea unor suprafeţe precum clanţe, butoane ale liftului, cafetiere, robinete, tastaturi de computer, reprezintă căi mult mai rapide de răspândire a infecţiilor virale.

Aceste obiecte sunt denumite de cercetători „fomite” – termen ce desemnează obiecte sau substanţe ce conţin microorganisme patogene şi care pot duce la răspândirea unor maladii, acţionând ca vectori pasivi ai infecţiei.

Contaminarea virală prin intermediul fomitelor în spaţii unde circulă multe persoane este foarte rapidă, dar intervenţii simple pot reduce masiv expunerea la virus, spune dr. Gerba.

După opinia lui, metoda cea  mai bună de a reduce şansele de contaminare o constituie folosirea şerveţelelor dezifectante; împreună cu spălarea pe mâini, folosirea unor şerveţele dezinfectante ce conţin compuşi de amoniu cuaternar ar reduce răspândirea virusurilor cu 80-99%, susţine dr. Gerba (Desigur, în perioadele unor epidemii produse de microorganisme periculoase, produsele dezinfectante se pot dovedi foarte utile. Totuşi, alţi cercetători consideră că utilizarea produselor dezinfectante, cum ar fi săpunurile antibacteriene, în igiena zilnică, de rutină, nu este recomandabilă, din cauza unor potenţiale efecte negative pe termen lung.)

În orice caz, spălarea mâinilor cu apă şi săpun este o măsură importantă de prevenire a infecţiilor; de asemenea, este recomandabil ca angajaţii să stea, pe cât posibil, acasă, în cazul în care suferă de o infecţie virală acută.

Sursa: Mail Online

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro