28 septembrie, aduce noutati in Codul Rutier.
Printre acestea, recoltarea mostrelor biologice se poate face nu numai in unitatile sanitare si medico-legale, ci si direct la locul accidentului, in ambulante avand echipaj cu medic ori autospeciale cu aceasta functie apartinand Serviciului mobil de urgenta, reanimare şi descarcerare!
”Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregatire medicala de specialitate din echipajul ambulantei sau autospecialei apartinand Serviciului mobil de urgenta, reanimare şi descarcerare, care intervine la evenimentele in legatura cu traficul rutier, poate recolta mostre biologice in masura in care prin aceasta nu se afecteaza acordarea asistentei medicale de urgenta sau de prim ajutor, precum şi in situatia in care persoana implicata intr-un accident de circulatie refuza transportul de urgenta la o unitate sanitara sau starea sa de sanatate nu impune acest transport”, se arata in noua forma a art. 88 din Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
“Apreciem ca ambulantele sunt spatii in care se poate efectua recoltarea mostrelor biologice, reprezentand o parte constitutiva a institutiilor medicale. in pluş in mod practic o astfel de reglementare are drept rezultat reducerea costurilor asociate operatiunii de recoltare, simplificarea procedurii in sine şi asigurarea celeritatii desfaşurarii activitatii. (…). Mentionam faptul ca, in mediul rural, de exemplu, exista situatii in care recoltarea se poate face la o statie de ambulanta (aflata in aceeaşi localitate) fara a mai fi necesara deplasarea 30-40 km pentru efectuarea aceleiaşi operatiuni la o unitate medicala in primul oraş”, au explicat reprezentantii MAI, potrivit Mediafax.
Conducatorii de autovehicule avand locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta trebuie sa informeze pasagerii cu privire la obligatia legala de a le purta in timpul circulatiei pe drumurile publice. Conducatorii de autovehicule avand locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta au obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate, in conditiile prevazute de regulament.
Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta, cu exceptia celor destinate transportului public de persoane, precum si a taxiurilor daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata, in conditiile prevazute de regulament. Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata, se arata in Codul Rutier, in noua forma, intrata de duminica in vigoare – abaterea va fi sanctionata cu trei puncte de penalizare.
“La asta se adauga patru sau cinci puncte de amenda, care inseamna, in bani, 360 sau 450 de lei, tinand cont ca un punct de amenda este 90 de lei in prezent. Amenda se reduce la jumatate daca este platita pe loc. Practic, noutatea o reprezinta sanctionarea şoferului care transporta copii fara respectarea regulilor de siguranta. Regulile existau şi pana acum – scaun special pentru copiii pana in trei ani şi centura de siguranta pentru cei de pana la 12 ani -, insa nu exista posibilitatea de a sanctiona direct şoferul autovehicului”, a precizat, potrivi aceleiasi surse, şeful Directiei Rutiere din Politia Romana, comisarul şef Florin Bracea.
Toate modificarile la Codul Rutier pot fi consultate aici.
Sursa: Mediafax
21. La articolul 88, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 88
(1) Recoltarea mostrelor biologice se face numai in prezenta unui politist rutier, in conditiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedura penala, in urmatoarele spatii ale institutiilor medicale:
a) in interiorul unitatilor de asistenta medicala autorizate;
b) in ambulante avand echipaj cu medic ori autospeciale cu aceasta functie apartinand Serviciului mobil d eurgenta, reanimare si descarcerare;
c) in interiorul unitatilor medico-legale."
22. La articolul 88, dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (1^1)-(1^3), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregatire medicala de specialitate din echipajul ambulantei sau autospecialei apartinand Serviciului mobil de urgenta, reanimare si descarcerare, care intervine la evenimentele in legatura cu traficul rutier, poate recolta mostre biologice in masura in care prin aceasta nu se afecteaza acordarea asistentei medicale de urgenta sau de prim ajutor, precum si in situatia in care persoana implicata intr-un accident de circulatie refuza transportul de urgenta la o unitate sanitara sau starea sa de sanatate nu impune acest transport.
(1^2) Recoltarea mostrelor biologice se face cu respectarea normelor stabilite potrivit art. 125 lit. c).
(1^3) Transportul mostrelor biologice, recoltate in conditiile alin. (1^1), la unitatea medico-legala in vederea realizarii analizei toxicologice, va fi efectuat de catre politistul rutier."