Dr. Simona Erscoiu, medic primar de boli infectioase in cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” Bucuresti, a vorbit pentru PaginaMedicala.ro despre felul in care medicii, si in special cei de familie, trebuie sa se comporte atunci cand au pacienti suspecti de Ebola sau de alte boli tropicale.

In primul rand, orice medic trebuie sa faca o anamneza a pacientului, pe o perioada de trei saptamani, adica pe perioada de incubatie a bolii Ebola. Acum, se iau date despre tarile in care a emigrat bolnavul, iar daca este vorba despre Africa, pot fi ridicate intrebari referitoare la bolile tropicale in general, iar la Ebola, in mod special.

Apoi, medicul trebuie sa observe daca bolnavul respectiv are anumite sangerari in urina, in fecale, daca are eruptii pe piele sau dureri musculare, daca are febra si diaree. Astfel, se poate pune mult mai usor diagnosticul si se pot face investigatiile necesare.

De asemenea, medicul curant care intra in contact cu un bolnav care se suspecteaza ca ar avea Ebola sau orice alta boala tropicala, trebuie sa poarte manusi si sa fie foarte atent pentru a nu intra in contact cu fluidele bolnavului. Atat bolnavul, cat si membrii familiei acestuia trebuie sa fie izolati si supravegheati corespunzator.

Ploiesteanul depistat cu malarie a fost transferat la Spitalul "Dr. Victor Babes"

Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes”, acolo unde activeaza si dr. Erscoiu, este pregatit pentru a face fata unor pacienti cu boli tropicale: exista o camera izolata, dar si echipamentele necesare pentru tratarea aceostr bolnavi si cadre medicale bine pregatite. Drept urmare, ploiesteanul care a fost suspectat ca s-ar fi imbolnavit in Nigeria de Ebola are malarie si a fost transportat de la Institutul “Matei Bals”, la Spitalul “Victor Babes”, pe sectia de Boli Tropicale.

Sansele de aparitie a bolii Ebola in tara noastra sunt minime

Sansele ca virusul Ebola sa ajunga si la noi in tara sunt minime, conform dr. Erscoiu, si asta pentru ca exista o monitorizare a celor care pleaca din tarile in care se dezvolta aceste boli tropicale. Pe baza unui chestionar, cei care doresc sa zboare cu avionul sau sa plece din tarile africane, trebuie sa raspunda daca au probleme de sanatate, manifestate prin febra, diaree, varsaturi. Cei care nu raspund spunand adevarul, pot transmite virusurile unor boli tropicale si catre alte regiuni ale globului.

Campanii de informare pentru medici

Intrebata daca este nevoie de o campanie de informare privind bolile tropicale pentru medici si pacienti, sustinuta de Ministerul Sanatatii, dr. Erscoiu a spus ca acest tip de campanii trebuie sa se refere la manifestarile clinice, in primul rand, pentru ca medicul sa stie exact ce pasi are de urmat si cum sa gestioneze un astfel de caz. In general, medicii sunt informati in cadrul diverselor conferinte despre simptomatologia bolilor tropicale, ea insasi participand la cateva si sustinand prelegeri de cateva ore pe aceasta tema.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro