Presedintele APC Romania, Costel Stanciu, a facut cateva precizari care ne pot ajuta in a achizitiona un ulei alimentar de calitate, astfel incat sa ne protejam sanatatea.
O practica identificata si adusa tot mai des la cunostinta Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor o reprezinta mentiunea inscrisa pe ambalajele sortimentelor de ulei de floarea soarelui Unisol si Ulvex, produse de SC Bunge Romania SRL, conform carora produsele respective nu contin colesterol. Astfel, pe ambalajul produselor, in tabelul realizat pentru etichetarea nutritionala este facuta mentiunea „Colesterol 0 mg.”, in conditiile in care, spun reprezentantii APC, „este un fapt stiintific cunoscut ca acest colesterol nu se poate regasi decat in produse alimentare de origine animala. Avand de-a face cu produse exclusiv vegetale, acestea nu vor contine niciodata colesterol”. APC Romania considera ca practica de a mentiona lipsa colesterolului pe eticheta celor doua produse, in conditiile in care acesta nu are cum sa intre in compozitia lor si profitand de faptul ca este cunoscuta recomandarea de evitare a produselor cu un continut mare de colesterol poate crea consumatorilor impresia falsa ca cele doua sortimente de uleiuri sunt singurele comercializate pe piata din Romania, care nu contin substanta respectiva.
Costel Stanciu
In acest sens, APC invoca prevederile Legii privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, cu modificarile si completarile ulterioare, conform careia „o practica comerciala este considerata ca fiind inselatoare daca aceasta contine informatii false sau, in orice situatie, inclusiv prezentarea generala, induce in eroare sau este susceptibila sa induca in eroare consumatorul mediu, astfel incat, in ambele ipoteze fie il determina, fie este susceptibila a-l determina pe consumator sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar daca informatiile sunt, in fapt, corecte in raport cu unul sau mai multe dintr-o serie de elemente” si cer eliminarea specificatiei respective de pe etichetele celor doua sortimente de ulei. „Unii producatori se folosesc de temerile unor consumatori, cum este teama de colesterol, si introduc in etichetarea nutritionala a produsului substante care nu exista in compozitia lor, dar faptul ca este mentionat acest lucru ii face pe consumatori sa se simta mai confortabil”, a precizat Costel Stanciu, presedintele APC
Alegerea unui ulei de calitatea I poate fi facuta in modul cel mai simplu, doar citind eticheta nutritionala. Continutul de lipide trebuie sa fie de 100 la suta, iar culoarea acestuia sa fie slab galbuie. In cazul in care continutul de lipide este de sub 100 la suta, diferenta este acoperita de acizi grasi liberi, ceruri si alte substante nedorite. In acest caz este vorba de un ulei de calitatea a doua, obtinut din turtele ramase de la prima presare, ulei care are o culoare galben inchis. „Prin etichetare, producatorii nu trebuie sa induca in eroare consumatorii cu privire la caracteristici sau efecte. Informatiile despre produsele alimentare trebuie sa fie precise, clare si usor de inteles de catre consumatori. Informatiile furnizate in mod voluntar de catre producator nu trebuie sa fie ambigue, acestea trebuie sa se bazeze pe date stiintifice relevante”, a mai declarat presedinte APC Romania.