Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat primul ghid de tratament al hepatitei C, infecţia care reprezintă o problemă majoră de sănătate în România. Lansarea ghidului coincide cu lansarea unor tratamente mult mai eficiente şi mai sigure decât cele de până acum şi cu publicarea unor studii clinice revoluţionare.
„Noile recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se bazează pe o analiză amplă şi riguroasă a celor mai bune şi mai noi dovezi ştiinţifice“, a precizat medicul Stefan Wiktor, coordonatorul Programului Global de Hepatite din cadrul OMS. „Ghidul are drept scop ajutorarea tuturor statelor membre să îmbunătăţească tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu hepatită şi, deci, să reducă mortalitatea prin ciroză şi cancer hepatic“, a completat specialistul cu ocazia deschiderii celui mai mare eveniment dedicat sănătăţii ficatului, International Liver Congress, care are loc la Londra începând de astăzi şi până pe 13 aprilie.OMS va lucra împreună cu fiecare ţară în parte pentru a se asigura de introducerea şi aplicarea ghidului ca parte a programelor naţionale de sănătate. De asemenea, specialiştii OMS vor acorda asistenţă pentru a face disponibile noile tratamente şi recomandări cu privire la toate căile posibile pentru a le face mai accesibile pentru toate statele. În plus, OMS se angajează să evalueze calitatea laboratoarelor în care se testează hepatita, precum şi formele generice de medicamente antihepatită.
„Tratamentul pentru hepatita C este inaccesibil pentru majoritatea pacienţilor care au nevoie. Provocarea acum este să ne asigurăm că toţi cei care au nevoie de aceste medicamente le pot lua la timpul potrivit“, a precizat medicul Peter Beyer, consultant seniol în cadrul Departamentului pentru Medicamente Esenţiale şi Produse pentru Sănătate al OMS.
3,23% din români sunt infectaţi cu virusul hepatitic C
185 de milioane de oameni sunt infectaţi cu virusul hepatitic C la nivel mondial, iar 150 de milioane au hepatică cronică C. În Europa, între 7,3 şi 7,8 milioane de persoane au virusul şi alte 3-4 milioane se infectează în fiecare an.
Cele mai noi statistici româneşti arată că în România, 3,23% din oameni sunt infectaţi cu virusul C.
Trei noi medicamente, mai eficiente, în 2014
Potrivit Asociaţiei Europene pentru Studiul Ficatului, trei noi medicamente antivirale cu acţiune directă (direct-acting antivirals – DAA) mult mai eficiente şi mai bine tolerate vor intra pe piaţa europeană în prima jumătate a anului 2014. Acestea vor fi utilizate ca parte a terapiilor combinate pentru tratamentul hepatitei C.
Sofosbuvir a fost aprobat în ianuarie 2014, simeprevir va fi aprobat în mai 2014, iar daclatasvir – în august sau septembrie 2014.
Sursa