Norme Coca 2023 - 2024

Mamografia digitală cu tomosinteză reduce iradierea şi expunerile suplimentare.

Un spital privat din România a adus în premieră unul dintre cele mai performante sisteme de diagnosticare a cancerului la sân, mamografia digitală cu tomosinteză: Selenia Dimension 3D Hologic.

Utilizat în 50 de ţări, aparatul deţine o tehnologie direct digitală, permiţând vizualizarea imediată, atât a proiecţiilor, cât şi a imaginii 2D şi a imaginii recompuse 3D a sânului. Inovaţia este reprezentată de Softul C-view, prin intermediul căruia se realizează imagini 2D în timpul vizualizării imaginilor de tomosinteză, eliminând expunerea ulterioară la radiaţiile X şi reducând gradul de iradiere a sânului.
Tomosinteza sau mamografia tridimensională (3D) a sânului reduce interferenţa şi suprapunerile de ţesut prin captarea de imagini tridimesionale ale sânului şi evidenţiază mult mai uşor leziunile canceroase, mai ales la femeile cu sânul dens, care prezintă un risc crescut. Procedura este mai puţin dureroasă, sânul fiind aşezat între un compresor şi o placă detector.

Beneficiile mamografiei digitale cu tomosinteză sunt considerabile: detectarea cu acurateţe a cancerului, reducerea numărului de reexaminări şi, implicit, a costurilor aferente. Mai mult, procedura înregistrează performanţe crescute în examinarea ţesutului mamar cu densitate mare, imaginile rezultate fiind disponibile pentru citire imediată şi stocare într-un istoric personal al pacientului.

“Mamografia digitală cu tomosinteză este un instrument deosebit de valoros deopotrivă pentru medici şi pacienţi. Acesta permite o mai bună vizualizare a leziunilor şi o scurtare a duratei procedurii; reduce iradierea şi expunerile suplimentare şi îmbunătăţeşte diagnosticul mamografic la persoanele cu sân dens” declară dr. Mihaela Sebeni, medic primar radiologie imagistică medicală cu competenţe în tomografie computerizată, senologie imagistică, ultrasonografie generală, de la Spitalul Sanador din capitală. Mamografia digitală cu tomosinteză se recomandă, cu precădere, în cazul predispoziţiei pacientului la cancerul mamar (existenţa în familie a unor factori de risc de cancer mamar şi a unui istoric personal care favorizează apariţia bolii), pentru a descoperi leziuni noi sau pentru o a doua opinie.

O analiză esenţială pentru femeile de peste 40 de ani

Recomandată de Institutul Naţional de Cancer din SUA după vârsta de 40 de ani, mamografia este o analiză care ajută la depistarea cancerului mamar în absenţa simptomelor clasice de boală (dureri, modificări la nivelul pielii, scurgeri) şi chiar în absenţa nodulilor detectabili la autopalpare.

„Această analiză ajută şi la detectarea microcalcifierilor, care pot indica prezenţa unui cancer mamar. Detectarea precoce a neoplasmului mamar creşte şansele de reuşită a tratamentului. Rezultate diferitelor studii clinice arată că mamografia poate ajuta la reducerea semnificativă a deceselor cauzate de cancerul de sân între 40 şi 70 de ani, în special după vârsta de 50 de ani. Chiar şi atunci când rezultatele analizei sunt favorabile, noi recomandăm repetarea ei la fiecare 1-2 ani“, spune medicul primar oncolog Ştefan Curescu, de la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă din Timişoara.

Ce trebuie să ştii despre cancerul de sân

- apare la femei din ce în ce mai tinere;

- neoplasmul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel global, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, cu mai mult de 400.000 decât întreaga populaţie feminină declarată a Bucureştiului! Iar peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli;
- apariţia unui nodul nu este întotdeauna un semn de cancer, dar trebuie investigată;
- 8 din 10 noduli la sân sunt de obicei benigni;
- de cele mai multe ori, simptomele apar în stadii destul de avansate ale bolii;
- 70% din cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminarea sânilor;
- femeile cu implant cu silicon nu sunt mai expuse riscului de cancer mamar, dar trebuie să efectueze anual o mamografie pentru că este foarte dificil de depistat o eventuală transformare a celulelor;
- cancerul de sân în stadiul I sau II nu mai recidivează decât în sub 10% din cazuri;
- O formă deosebit de gravă a cancerului mamar este cel de tip HER2-pozitiv, pentru care, până în urmă cu 15 de ani, nu exista tratament ţintit. HER 2, aflat pe suprafaţa anumitor celule canceroase, este un receptor pentru un anumit factor de creştere, denumit factor epidermal uman. Acesta se dezvoltă în mod natural în corp, iar atunci când se ataşează de receptorul HER 2, stimulează celulele (în acest caz, canceroase) să se dezvolte şi să se multiplice excesiv. În cancerul mamar de tip HER2-pozitiv, pe suprafaţa celulelor canceroase sunt prezente cantităţi mari ale factorului de creştere epidermal uman 2. Aproximativ 15-20% din cazurile de cancer mamar au pozitivitate HER 2. Pentru femeile diagnosticate cu cancer mamar, testarea HER 2 este indicată şi gratuită.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro