Pare visul oricărui student, dar „casca pentru gândire”, care te ajută să fii mai deştept şi să înveţi mai repede, a fost deja inventată. Este proiectul psihologilor de la Universitatea Vanderbilt, care au realizat acest dispozitiv în urma unui studiu foarte elaborat.

Cercetătorii au observat că abilităţile cognitive (capacitatea de concentrare, de judecată şi cea de rezolvare a problemelor) sunt asigurate de contexul medial-frontal al creierului.

Dacă această zonă este stimulată, este posibil ca performanţele subiecţilor să fie mai bune, au bănuit psihologii Robert Reinhart şi Geoffrey Woodman. Pentru a afla dacă au dreptate, ei au făcut un experiment.

Mai mulţi subiecţi au purtat pe cap un dispozitiv special, electric, legat sub bărbie.

În interiorul acestei căşti au fost puşi doi electrozi, care au transmis creierului un curent electric slab, timp de 20 de minute. Experimentul este foarte sigur, voluntarii simţind doar o uşoară mâncărime în timpul testului.

Apoi, ei au fost rugaţi să ia parte la un joc video dificil, prin care trebuiau să potrivească anumite culori cu unele butoane. Totul trebuia să dureze doar câteva secunde, astfel încât cortexul medial-frontal al subiecţilor să fie cât mai solicitat.

Ei au fost împărţiti în trei grupuri diferite, fiecare grup având electrodul anodal amplasat într-o anumită zonă a capului - în creştet sau pe obraz, iar al treilea grup nu avea un electrod funcţional.

Cele mai bune rezultate le-au avut cei care au avut electrodul anodal amplasat în creştetul capului.

Reinhart spune că aceştia au lucrat mai rapid, au făcut mai puţine greşeli şi s-au adaptat mai uşor la schimbări, performanţele lor fiind considerate „extraordinare”.

Efectul stimulării de 20 de minute a durat timp de aproximativ 5 ore.

„Casca pentru gândire” ar putea ajuta pacienţii care suferă de ADHD, schizofrenie sau au dificultăţi de învăţare.

Surse: Medical Daily, Vanderbilt University

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro