ADN-ul uman îşi dezvăluie secretele la Cluj. Cel mai modern centru de cercetare medicală din sud-estul Europei a fost inagurat în capitala Ardealului - o investiţie de 48 de milioane de lei. Doctoranzii, studenţii şi cercetătorii vor avea la dispoziţie aparate ultramoderne cu ajutorul cărora vor putea studia boli ca autismul.

Olivier este inginer biotehnolog. Va lucra împreună cu 50 de medici, oameni de ştiinţă şi informaticiani care vor avea proiecte de cercetare în următorii cinci ani.

„Eu mă voi ocupa de totul, de la primit probe până la analiza şi interpretatul probelor”, a spus Olivier Chakirou, inginer biotehnolog. În centru funcţionează peste 17 laboratoare. Unele studii vor fi legate de bolile genetice ereditare, dar şi de realizarea unei bănci de date necesară întocmirii registrului naţional de malformaţii congenitale.

„Atâta vreme cât există un proiect înseamnă că se justifică prezenţa acolo a unor cercetători şi din acel proiect trebuie să existe fonduri de salarizare a celor care lucrează efectiv în proiect”, a spus prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei Române de Ştiinţe Medicale.

Ministerul Sănătăţii a aprobat un număr de 9 posturi pentru cercetare, posturile vor fi finanţate din 1 septembrie de minister şi 33 de posturi care au fost aprobate şi finanţare din bugetul spitalului”, a Petru Şuşcă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Dincolo de cercetări, aproape 3.000 de pacienţi care au nevoie anual investigaţii de tipul rezonanţei magnetice, tomografiilor sau radiografiilor vor beneficia de serviciile noului centru. Iar studenţii la medicină se bucură că vor putea învăţa multe lucruri practice.

„Universitatea este parteneră într-o nouă iniţiativă, un proiect european, care oferă noi oportunităţi de cercetare interdisciplinară”, a spus Ştefan Florian, preşedintele Senatului UMF Cluj. În centrul de studii medicale s-au investit 11 milioane de euro, bani europeni.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro