Norme Coca 2023 - 2024

bolnavi.jpgCoordonatoarea Centrului STOP FUMAT din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Corina Mărginean, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că la Clinica de Pneumologie din Târgu Mureş sunt depistate zilnic cel puţin două cazuri de cancer pulmonar, la vârste tot mai tinere, situaţie care în urmă cu câţiva ani era extrem de rară.

"Nu există zi în care la nivelul Clinicii de Pneumologie din Târgu Mureş să nu se depisteze cel puţin două, trei, dacă nu mai multe cazuri de cancer pulmonar. Lucru care la începutul profesiei mele se întâmpla deosebit de rar. Apariţia cancerului pulmonar este, din păcate, la vârste din ce în ce mai tinere. Dacă în trecut apanajul acestui tip de cancer era pentru persoanele trecute de 50-60 de ani, din păcate astăzi persoane trecute de 30 de ani, de 40 de ani se îmbolnăvesc de această necruţătoare boală, care este mare consumatoare de resurse la nivelul oricărui sistem de sănătate", a afirmat dr. Mărginean.

Doctorul a precizat că principala cauză este fumatul, nu doar cel activ, ci şi cel pasiv şi aşa-numitul fumat la mâna a treia, cauzat de substanţele cancerigene care se depun pe diferite suprafeţe în spaţiile în care se fumează şi care pot fi uşor ingerate mai ales de copii.

"În ultimul timp, conceptul fumatului pasiv şi al fumatului la mâna a III-a ia o amploare deosebită. Fumatul pasiv este atunci când o persoană stă într-o încăpere în care se fumează. Fumatul la mâna a II-a este expunerea unei persoane la particulele de fum care se impregnează în pereţi, perdele, canapele, scaune într-o încăpere sau maşină în care s-a fumat. Cei mai expuşi sunt, din păcate, copiii. Chiar dacă nu se fumează în maşină cu copilul, când acest va intra în maşină va pune mâna pe tapiţerie şi pe celelalte lucruri din maşină, îşi va duce la gură mâna murdară cu acele particule, care în contact cu ozonul se transformă în nitrozamine, ce sunt substanţe cauzatoare de cancer. Acei copii vor avea în procent mult mai mare, la vârsta maturităţii, diferite forme de cancer, în special cel pulmonare", a accentuat aceasta. Dr. Corina Mărginean a arătat că fumatul trebuie combătut prin orice mijloace pentru că acesta este principalul factor de risc pentru numeroase afecţiuni şi că la nivel mondial există 1,25 miliarde de fumători, adică 30% din populaţia globului este fumătoare, din care 48% sunt bărbaţi, iar 12% sunt femei. "În România asistăm la o scădere a procentului de fumători, dar nu aşa de mult pe cât ne-am aşteptat, ultima anchetă naţională din 2011 dă un procent de 26,2% de fumători la nivelul României. Şi la noi predomină bărbaţii, cu 30%, iar femeile la 15%. Ceea ce este mai îngrijorător este faptul că asistăm la o creştere a numărului de fumători în rândul adolescenţilor. Practic, la nivel mondial, 18% dintre adolescenţi sunt fumători şi mult mai grav este că anual se apucă de fumat între 80 şi 100.000 de copii la nivelul mapamondului. Dintre aceştia, 40% provin din familii în care se fumează", a spus Mărginean. Dr. Corina Mărginean a arătat că povara bolilor produse de fumat asupra sistemelor de sănătate este imensă, inclusiv în România, unde costul unei spitalizări pentru BPOC este de 780 de euro pe fiecare pacient care necesită internare într-o clinică de ATI.

Soluţia pentru limitarea numerelor de cancere pulmonare, în viziunea medicului, ar fi renunţarea la fumat şi că acesta este motivul pentru care au apărut Centrele STOP FUMAT. "Din 2007, în România funcţionează programul naţional de abandonare a fumatului 'Stop Fumat', care oferă medicaţie gratuită persoanelor fumătoare care doresc să abandoneze fumatul. În ultimii ani am asistat la o scădere a numărului de fumători care au beneficiat de acest tratament, şi nu din motiv că nu există adresabilitate, ci din motiv financiar. În ultimul timp au început să apară medicamente şi sper ca în următoarea perioadă să putem oferi asistenţă medicală la câţi mai mulţi care doresc să abandoneze fumatul. În Mureş, aproximativ 4.500 de fumători au beneficiat de tratament gratuit, din care la sfârşitul celor două luni de tratament, la prima evaluare, peste 80% erau nefumători", a susţinut aceasta. În acest an, adresabilitatea celor care doresc să se lase de fumat în judeţul Mureş este destul de mare, 200 de persoane beneficiind de tratament medicamentos şi mai există aproximativ 100 de persoane pe lista de aşteptare.

"Existenţa acestei liste de aşteptare este generată de lipsa medicaţiei. (...) Programul Naţional 'Stop Fumat' oferă medicaţie gratuită persoanelor care doresc să abandoneze fumatul într-o singură cură anuală. Costul unei cure este de aproximativ 1.000 de lei, care este suportat de stat. Medicaţia de tip non nicotinic se acordă doar persoanelor cu vârsta peste 21 de ani. Medicaţia de tip nicotionic - plasture cu nicotină, inhaler cu nicotină - poate să fie administrată şi persoanelor sub 21 de ani. În ultimii doi ani pe Programul Naţional 'Stop Fumat' nu a mai fost această medicaţie din cauza faptul că firma producătoare a pierdut licenţa de punere pe piaţă. A intrat de câteva luni o altă firmă cu aceste preparate şi probabil că, de la anul, pe programul naţional vor intra şi acei plasturi cu nicotină, înlocuitorii de nicotină", a mai spus Corina Mărginean.

Medicul a precizat că UE are numeroase directive prin care solicită interzicerea fumatului în toate spaţiile publice, că şi România are o legislaţie foarte bună în acest sens, însă nu este aplicată. AGERPRES

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro