Traim in vremuri in care peste 2 milioane de romani au fost sau sunt infectati cu un virus hepatic. Si pentru ca toate tulpinile de virus au suferit mutatii, multi pacienti au nevoie urgenta de tratamente noi, care ne pot aduce la faliment.

Chiar si asa, medicii au ajuns la concluzia ca Romania va trebui sa includa in lista de compensate cele mai scumpe doctorii din ultimii 20 de ani.

O femeie, de exemplu, a mers sa-si repare o masea si a plecat cu un virus hepatic de care te vindeci cu suferinte si costuri imense.

"E o boala foarte grava. Am luat-o de la dentist. Eram ferm convinsa, pentru ca asistenta nu a lucrat steril", a spus Lenuta Muresan, pacient.

In timp ce unii dentisti lucreaza ca acum un secol, virusurile au devenit mai puternice si devin nereactive la substantele standard.

"Mutatiile apar atunci cand pacientul este tratat. Pentru orice tulpina de virus", a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Bals din Capitala.

Medicii spun ca e nevoie de tratamente noi. Insa tratarea moderna a unui caz complicat de hepatita C va costa intre 70 si 80.000 de euro.

"Un cost extraordinar care n-a existat in tratamente in ultimii 20 de ani. La un moment dat s-ar putea sa intram in faliment si nu vorbesc de Romania, vorbesc de Uniunea Europeana", a spus Marius Savu, de la Agentia Nationala a Medicamentului.

Pe langa hepatitele A, B, C, D si E, au aparut si in Romania noi tulpini, la care nu e inca evaluata raspandirea in populatie: F, G si T. In timp ce hepatitele A si E se trasmit prin maini murdare si apa contaminata, pentru toate celelalte vehiculele sunt sangele, produsele din sange si actul sexual neprotejat. Asadar, tara noastra are carente mari de igiena si de comportament in societate.

Pe care le-am putea rezolva, macar partial, prin preventie. Doar ca dureaza ani pana se vad efectele si, intre timp, ne pastram un injositor prim loc in Uniune in privinta pacientilor cronici si a bolnavilor nou infectati.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro