Dieta DASH rămâne cea mai bună dietă de slăbit, adjudecâdu-şi primul loc în topul celor mai bune diete pentru al cincilea an consecutiv, potrivit publicaţiei US News & World Report.
Această desemnare a fost făcută de un grup format din peste 20 de experţi în nutriţie, diabet, sănătatea inimii, comportament uman şi scăderea în greutate, care a evaluat cele mai populare diete în funcţie de siguranţa şi eficienţa regimului alimentar în ceea ce priveşte scăderea în greutate, prevenirea diabetului şi a bolilor de inimă, precum şi de uşurinţa cu care poate fi urmat.
În funcţie de toate aceste criterii, fiecare dieta a primit un punctaj de la 0 la 5. Astfel a fost întocmit clasamentul cu cele mai bune diete în 2015:
Piramida DASH FOTO 1800dietplan.com
Aflată pe prima poziţia în topul celor mai bune diete în 2015, DASH este acronimul pentru „dietary approaches to stop hypertension“, care se traduce ca „abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii“. Este vorba, aşa cum îi spune şi numele, de un regim alimentar conceput de medicii americani pentru persoanele care suferă de hipertensiune. Marele său avantaj este că este o dietă simplă, fără faze de atac sau stabilizare. În linii mari, se pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, lactate degresate şi se limitează consumul de sare, zahăr şi grăsimi saturate.
TLC este acronimul de la „Therapeutic Lifestyle Changes“, adică „schimbări terapeutice ale stilului de viaţă“. Pe a doua poziţie în top 10 cele mai bune diete în 2015, TLC constă într-un plan nutriţional punctual conceput de Institutul Naţional de Sănătate din SUA. Are la bază principii de consum alimentar care vizează reducerea aportului de colesterol. În fapt,TLC nu este o dietă în sensul general, ci un stil alimentar de drum lung, având ca urmări schimbarea metabolismului şi a calităţii vieţii. Unul dintre experţii care au realizat clasamentul a descris-o ca fiind „o dietă foarte sănătoasă, completă şi sigură“, dar care cere o abordare „do-it-yourself“, comparativ cu alte diete comerciale care oferă indicaţii clare şi precise.
FOTO healthbeckon.com
Această dietă, a cărei nume complet este „Piramida Greutăţii Sănătoase Mayo Clinic“, este concepută de medicii Clinicii Mayo având ca scop transformarea alimentaţiei sănătoase într-un obicei pe termen lung. Aceasta a obţinut punctaje maxime din partea experţilor consultaţi în special pentru calităţile nutriţionale şi absenţa riscurilor asupra sănătăţii, dar şi pentru faptul că poate fi un instrument în abordările terapeutice de combatere a diabetului. Specialiştii au stabilit că are un efect moderat în ceea ce scăderea în greutate, calităţile sale nutritive fiind cele care au convins nutriţionişti să o includă în top 10 cele mai bune diete în 2015.
Cu accent pe fructe şi legume, ulei de măsline, peşte şi alte alimente sănătoase, dieta mediteraneană este eminamente superioară multor regimuri alimentare care promit slăbirea rapidă. Tocmai de aceea, experţii care au efectuat evaluările au poziţionat această dietă pe un loc fruntaş, în detrimentul altor competitoare.
Weight Watchers, care s-ar traduce ca „îngerul păzitor al greutăţii“ este catalogată drept o dietă inteligentă şi eficientă. Ea a surclasat multe alte diete comerciale la mai multe capitole, inclusiv în ceea ce priveşte slăbirea pe termen scurt şi lung, dar şi uşurinţa cu care poate fi urmată. Printre plusuri sale: poate fi adaptată fiecărei persoane, pune accent pe consumul de fructe, legume şi verdeţuri şi lasă loc pentru unele abateri ocazionale.
După cum sugerează şi numele său, dieta flexitariană implică flexibilitate atât în ceea ce priveşte opţiunile alimentare cu reţete care pot fi vegetariene sau nu, cât şi cele de fitness. Inclusă în top 10 cele mai bune diete în 2015, acest regin alimentar este o concepţie a dieteticianului american Dawn Jackson Blatner şi nu presupune eliminarea completă a cărnii din alimentaţie, deşi promovează consumul preponderent de alimente de origine vegetală. Din acest punct de vedere, dieta a obţinut scoruri deosebit de ridicate pentru caracterul său echilibrat, uşurinţa de a fi urmată şi pierderea în greutate pe termen lung.
Ce înseamnă 400 de calorii în stomac, provenite din diverse produse alimentare FOTO dailyhiit.com
Această dietă a fost concepută de un cardiolog american Arthur Agatston, care s-a orientat către alimentele cu puţine calorii per gram, ce pot fi mâncate în cantitate mare. Ea câştigat aprecierea experţilor care au inclus-o în top 10 cele mai bune diete în 2015 pentru faptul că este un regim alimentar echilibrat, sigur şi nutritiv, cu efecte pozitive probabile asupra sănătăţii inimii şi diabetului. „Este un regim alimentar de care ar putea beneficia toată lumea“, a concluzionat un expert.
Dieta Jenny Craig (3,7 din 5)
Este un program de slăbit conceput în 1983 în Australia, care oferă mai multe niveluri de îndrumare. Elementul inedit al acestei diete este linia telefonică permanentă, deschisă non-stop, prin care sunt oferite informaţii şi sfaturi clienţilor interesaţi. Dieta pune accent pe atenta porţionare a alimentelor, care respectă principiile unei alimentaţii sănătoase. A fost lăudată de mulţi experţi pentru faptul că este echilibrată, uşor de urmat şi mai ales pentru faptul că oferă suport emoţional şi asistenţă celor care-o adoptă. Pe de altă parte, specialiştii au fost rezervaţi în ceea ce priveşte efectul ei asupra diabetului şi sănătăţii cardiovasculare, remarcând totodată că este destul de costisitoare, ceea ce ar putea fi un impediment pentru foarte mulţi oameni.
Dieta Biggest Loser (3,6 din 5)
FOTO huffingtonpot.com
Numele acestei diete provine de la un popular show de televiziune difuzat de postul american NBC. Dieta, săracă în calorii, este similară regimului ţinut de participanţii la emisiune şi se bazează pe piramida 4-3-2-1 (patru porţii de fructe şi legume, trei porţii de proteine, două de cereale integrale şi una extra). Deşi a fost inclusă în top 10 cele mai bune diete în 2015, „Biggest Loser” nu implică doar un control atent al alimentaţiei, ci şi multe exerciţii fizice. Experţii i-au acordat punctaje ridicate pentru caracterul de a fi sigură şi eficientă în ceea ce priveşte pierderea rapidă în greutate.
Dieta Ornish (3,6 din 5)
Această dietă are a fost creată de cardiologul Dean Ornish, renumit pentru contribuţia sa în tratarea problemelor arteriale. Ideea de bază al acestui regim este să se consume alimente bogate în fibre, cu un conţinut scăzut de grăsimi. Pe scurt, în dieta Ornish, doar 10% din calorii trebuie să provină din grăsimi. În ceea ce priveşte părerile experţilor, acestea au fost destul de împărţite. Unii au considerat-o foarte bună pentru sănătatea generală şi i-au acordat punctaje maxime, iar alţii au apreciat-o ca fiind greu de urmat, având în vedere că implică un control foarte strict al grăsimilor. Cu toate acestea, Ornish a fost clasată pe ultima poziţie în top 10 cele mai bune diete în 2015.