Lumea din ziua de azi ne dă de multe ori senzaţia unei veritabile avalanşe de informaţii. Internetul, telefoanele inteligente şi celelalte mijloace de comunicare în masă disponibile astăzi ne oferă acces la mai multe cunoştinţe decât îi erau disponibile acum 50 de ani celui mai puternic om de pe Terra. Din acest motiv, fie că suntem elevi, studenţi sau pur şi simplu adulţi curioşi să afle mai multe despre lumea în care trăim, este importat să ştim care sunt cele mai bune metode de învăţare.

Oamenii de ştiinţă au analizat tehnicile de învăţare în numeroase studii de-a lungul ultimelor decenii, însă literatura de specialitate cuprinde mii de articole, fiind prea vastă pentru a putea fi studiată de un părinte, profesor sau de către un angajator. Din fericire, nu este nevoie de acest lucru: o echipă formată din cinci psihologi celebri a analizat cele mai cunoscute 10 metode de învăţare pentru a elabora recomandări în funcţie de dovezile ştiinţifice existente. Raportul a fost publicat de Association for Psychological Science, una dintre cele mai importante organizaţii de specialitate din SUA.

Cercetătorii au descoperit că unele metode de învăţare foarte populare în rândul studenţilor sunt ineficiente. Spre exemplu, recitirea unui text nu ajută foarte mult la învăţat, aşa cum nici sintetizarea principalelor puncte ale acestuia nu este utilă pentru majoritatea persoanelor. O altă metodă foarte răspândită în rândul studenţilor, sublinierea cu markere colorate a informaţiei din text, nu oferă niciun avantaj. Profesorul John Dunlovsky de la Kent State University afirmă că această practică ar putea fi chiar un dezavantaj uneori: „Când studenţii folosesc culori, adesea se concentrează asupra unui singur concept odată şi este mai puţin probabil să integreze informaţia pe care o citesc într-un întreg. Iar acest lucru poate îngreuna înţelegerea materialului respectiv”, explică specialistul.

 

O sesiune-maraton de învăţare cu puţin înainte de un examen nu este eficientă    (Foto: Shutterstock.com)O sesiune-maraton de învăţare cu puţin înainte de un examen nu este eficientă

 

Care sunt metodele eficace de învăţare? Oamenii de ştiinţă au descoperit că doar două tehnici din cele 10 studiate oferă un avantaj: „învăţarea în timp” (împărţirea materialului de studiat pe o perioadă mai lungă de timp) şi „testarea”. Aşadar, chiar dacă mulţi studenţi se bazează pe o sesiune-maraton de învăţare cu puţin înainte de un examen, oamenii de ştiinţă recomandă studierea unui material de mai multe ori, în şedinţe separate de un interval de timp. Cu cât vreţi să memoraţi respectiva informaţie pentru mai mult timp, cu atât intervalul dintre şedinţe trebuie să fie mai mare.

Cea de-a doua tehnică de învăţare validată de cercetători este şi cea mai utilă, pentru că oferă tuturor o metodă uşoară la care pot apela acasă: testarea. Annie Murphy Paul, autoarea cărţii „Brilliant: The New Science of Smart”, detaliază cum o putem folosi: „Metoda nu se referă la teste ca la şcoală, notate de profesori. Cercetările arată că simplul act de apelare la informaţia din memorie întăreşte cunoştinţele şi ajută la rememorarea ulterioară. Deşi testarea ca antrenament nu este o strategie foarte răspândită, având totuşi numeroase dovezi în favoarea sa, poate fi aplicată printr-o metodă cunoscută: folosirea fişelor de învăţare de tip flash cards”.

Cum funcţionează fişele de învăţare de tip flash cards? E simplu: acestea sunt nişte foi de hârtie care conţin o întrebare pe o parte a foii şi răspunsul pe verso. Folosirea acestor fişe de învăţare permite celor ce doresc să studieze să combine cele două metode de maximă eficienţă: testarea şi repetarea. Atunci când persoana care învaţă ştie răspunsul la întrebarea de pe o fişă de învăţare, respectiva fişă este mutată într-o cutie ce cuprinde fişele care vor fi studiate mai rar (săgeata verde). Atunci când, în schimb, răspunsul la întrebare nu este cunoscut, fişa va fi mutată într-o cutie ce conţine fişele care vor fi studiate mai des (săgeata roşie).

Oricine dispune de o imprimantă poate să îşi tipărească propriile fişe de învăţare pentru a repeta informaţia pe care doreşte să o înveţe. În cazul copiilor, flash card-urile pot fi tipărite în culori, pentru a fi mai atrăgătoare; în cazul studenţilor, fişele de învăţare pot fi tipărite în diferite culori pentru a oferi un indiciu vizual referitor la structura materiei învăţate. Datorită inovaţiilor din ultimii ani, costul imprimării unei pagini a scăzut considerabil, astfel că astăzi această opţiune este accesibilă tot mai multor elevi, studenţi şi altor pasionaţi de învăţat. Indiferent că veţi tipări fişele în culori sau cu tuş negru, un lucru este sigur: acestea vă vor ajuta să aveţi rezultate excelente. Spor la învăţat!

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro