Kilograme în plus, hemoroizi si modificari ale vaginului, principalele afectiuni "mostenite" dupa noua luni de sarcina trebuie tratate daca nu dispar spontan.

Sarcina si nasterea supun organismul femeii la un efort suplimentar. Afectiuni precum hemoroizii, incontinenta urinara si depigmentarea se pot agrava, iar în cazul celor care nasc pe cale naturala vaginul poate suferi modificari.

1. Rejuvenare vaginala

"Largirea" vaginului apare în rândul femeilor care nasc pe cale naturala, din cauza efortului substantial pe care îl depune musculatura vaginala în timpul travaliului. Exista metode de tratament: exercitiile Kegel (miscarile de contractare si decontractare a muschiului pubococcigian) si rejuvenarea vaginala.
Daca exercitiile nu dau rezultate, femeile se pot orienta spre rejuvenarea vaginala, procedura de "strâmtare" si crestere a elasticitatii vaginului. "Operatia se efectueaza sub anestezie generala si dureaza între 30 si 90 de minute. Pacienta va fi supravegheata timp de trei zile, în functie de complexitatea interventiei si va trebui sa mearga lunar la control. Efortul fizic si contactul sexual sunt interzise în prima luna dupa operatie", spune dr. Ioan Stoian, medic ginecolog la Clinica "Gynecoland", din Bucuresti. Costurile unei astfel de operatii variaza între 600 si 5.500 de euro.
2. Incontinenta urinara

Incontinenta urinara reprezinta pierderea involuntara de urina. Afectiunea se poate agrava în timpul sarcinii, din cauza modificarilor hormonale. În plus, cu cât durata travaliului a fost mai mare, cu atât riscul aparitiei incontinentei este mai mare. Se instaleaza frecvent între sase si opt saptamâni dupa nastere, iar în general, functia nervoasa revine la normal dupa sase luni de la nastere sau chiar dupa un an.

Tratamentul este acelasi ca în cazul vaginului largit, exercitii Kegel sau rejuvenare.

3. Hemoroizi

Dureri în zona anusului, sângerari rectale, mâncarime, acestea sunt simptome clasice pentru aproximativ 90% dintre femei, imediat dupa nastere.

"În sarcina, uterul se mareste si este nevoie de o cantitate mare de sânge în zona bazinului inferior, greutatea creste, se creeaza presiune pe intestinul gros si apar hemoroizii. Fara sa mai vorbim de momentul nasterii, în timpul contractiilor, când presiunea este foarte mare si pot aparea chiar si fisuri anale", atrage atentia dr. Septimiu Alexandru, medic primar chirurgie generala la Clinica Proctoline, din Bucuresti.

Daca pacienta nu acuza simp tome deosebite, singurele recomandari sunt limitarea con sumului de sare si piper, respectiv consumul de alimente bogate în fibre, activitate fizica si clisme regulate. În cazul în care hemoroizii sunt însotiti de constipatii, sângerari si dureri, este nevoie si de tratament medicamentos, iar cazurile grave necesita tratament chirurgical.

4. Melasma

melasma

Petele specifice graviditatii apar din cauza excesului de estrogen si progesteron care stimuleaza productia de melanina, pigment ce da culoare pielii. Petele maronii se extind ca o "masca" în timpul sarcinii, însa, de obicei, dispar spontan la câteva luni dupa nastere. Daca nu dispar, se pot trata doar dupa nastere, întrucât anumite cosmetice pot dauna fatului.

"Primordiala este sanatatea bebelusului, de aceea este bine sa nu aplicam creme sau alte tratamente locale în timpul graviditatii. Preventiv, evitati sa va expuneti la soare, folositi produse de curatare a fetei pe baza de glicerina si evitati-le pe cele care contin acid salicilic sau acid glicolic", sfatuieste dr. Oana Clatici, dermatolog la Spitalul Universitar din Bucuresti.

Melasma se trateaza cu creme depigmentante, care contin vitaminele A si C, sau prin procedee dermtocosmetice moderne: peeling chimic, tratament cu laser sau cu lumina intens pulsata.

"Evitati sa va expuneti la soare, folositi produse de curatare a fetei pe baza de glicerina si evitati-le pe cele care contin acid glicolic.",
OANA CLATICI, dermatolog la Spitalul Universitar

 

METODE DE SLABIT

Pro-alaptare

Cea mai eficienta metoda de a scapa de kilogramele acumulate în timpul sarcinii este alaptarea, care consuma din depozitele de grasime.

"Alaptatul consuma calorii strict din depozitele de grasime. O mama secreta zilnic aproximativ 1 litru de lapte, consumând astfel pâna la 1.000 de calorii. Astfel, dupa trei luni de alaptat îsi recapata spectaculos greutatea de dinainte de sarcina, chiar fara restrictii alimentare si activitate sportiva intensa", explica nutritionistul Mihaela Bilic.

Proaspetele mamici trebuie sa manânce diversificat, punând accentul pe alimente bogate în calciu (lactate degresate si semidegresate, legume verzi) si peste, dar nu trebuie sa depaseasca 2.500 de calorii.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro