Norme Coca 2023 - 2024

Cele mai frecvente tulburări psihice în România sunt anxietatea, depresia și tulburările psihosomatice, a declarat marți într-o conferință de presă dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu, directoarea Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog.

Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES ARHIVĂ

Ultimul studiu realizat de Institutul de Management și Statistică Medicală arată că dintr-un lot de peste 2.000 de persoane intervievate, mai puțin de jumătate au solicitat ajutor specializat în primul an de la declanșarea depresiei, a precizat medicul Maria Ladea, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia".

"Există o adresabilitate scăzută a pacienților noștri către serviciile existente și vin, de exemplu, în primul an de la depresie — s-a constatat pe un lot destul de semnificativ, de 2.000 de persoane intervievate — cam între 10 și 40, deci, mai puțin de jumătate solicită ajutorul medical. Principala concluzie a acestor studii este că există nevoia de educație a populației, a încerca să o iei mai din timp, să educi tinerii, să te duci la locul de muncă, să te duci în școli. (...) Consumul de substanțe psihoactive mai ales la cei tineri poate să favorizeze și să precipite instalarea unor tulburări de genul acesta", a spus Maria Ladea.

Medicii atrag atenția asupra deficitului de medici psihiatri, dar și asupra repartizării acestora în teritoriu.

Ultimele statistici indicau aproape 1.300 de medici specialiști, în condițiile în care țări precum Elveția au 3.500, Marea Britanie — aproximativ 5.000, iar Franța — circa 8.000 de psihiatri, a arătat dr. Florin Tudose, membru în Consiliul Director al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie.

În ceea ce privește repartizarea medicilor în teritoriu, dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu a spus că există județe care au sub cinci medici psihiatri, și anume, Sălaj, Tulcea, Covasna, Caraș-Severin și Ialomița, în timp ce în Capitală sunt peste 400.

Potrivit specialiștilor, sunt necesare servicii de asistență comunitară, departamente de psihiatrie de legătură în spitalele generale și marile clinici universitare, servicii de psihogeriatrie, servicii de psihiatrie forensică și centre de criză.

Potrivit medicului Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu, în țara noastră nu există centre de criză iar prevalența depresiei în România este de 12-20%, dar nu toate cazurile de depresie au acces la tratament de specialitate.

"25-28% este frecvența tulburărilor anxioase în România, pacienții cu aceste afecțiuni de multe ori nu au unde să se adreseze și iau cu asalt camerele de gardă ale spitalelor. Nu există în România centre de criză.

Cu personal calificat, servicii asigurate 24 din 24 de ore, cu un spațiu și o rețea în spate, centrele de criză ar putea soluționa astfel de cazuri iar atacurile de panică nu ar mai ajunge la Urgență", a subliniat dr. Aurel Nireștean, președintele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie.

"Starea actuală a sănătății mintale din România în context european" a fost tema conferinței de presă organizată marți cu prilejul Congresului Național de Psihiatrie.
AGERPRES/(A — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Antonia Niță)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro