In lume exista numeroase substante cu o toxicitate acuta, care pot provoca moartea oamenilor. Printre cele mai periculoase se numara mercurul si poloniul.
LD50 reprezinta o masura a dozei de substanta folosita de cercetatori, necesara pentru a ucide o jumatate dintr-un esantion de populatie, de obicei de soareci, potrivit Phys.
Aceasta este de regula masurata in doza necesara la unitatea de greutata corporala a animalului. Aceste lucru pare crud, dar este un mod obiectiv de a cuantifica cat de letala este o anumita substanta, insa toxicitatea generala este mult mai complexa decat atat.
Iata o lista de substante care sunt mult mai toxice decat ar putea indica valorile dozei letale LD50.
Toxinele botulinice
Chiar daca unele dintre ele sunt utilizate in industria cosmetica, familia de neurotoxine botulinice include cele mai toxice substante cunoscute de oameni. Valorile dozei LD50 pentru aceste 7 proteine sunt aproximativ de 5ng/kg (ng = a miliarda parte dintr-un gram - n.red.).
Veninul de sarpe
Ca si toxinele botulinice, majoritatea veninurilor de sarpe reprezinta un amestec al mai multor proteine, care adesea sunt neurotoxine cu LD50 sub 1 mg/kg. In timp ce veninul unor serpi poate fi extrem de potent, alte veninuri, mai putin potente ar putea ucide mai repede.
Un venin extrem de otravitor, dar cu actiune lenta ar lasa suficient timp pentru a interveni, in timp ce o otrava cu actiune rapida, cu o doza LD50 mai scazuta ar putea sa te omoare mai repede, inainte de a putea obtine un ajutor.
Arsenicul
Arsenicul elementar are un LD50 de aproximativ 134 mg/kg, o valoare mai mare decat unele dintre substantele din acesta lista. Agentia pentru substante toxice si boli o situeaza pe un loc de top, in ceea ce priveste periculozitatea substantei.
Expunerea cronica la astfel de metale toxice este o problema reala pentru multi oameni din intrega lume si o simpla masuratoare cu ajutorul dozei letale LD50 nu o poate defini.
Poloniu-210
Radioizotopul folosit pentru uciderea lui Alexander Litvinenko este extrem de toxic chiar si in cantitati mai mici decat a miliarda parte dintr-un gram. In timp ce alte metale toxice precum mercurul sau arsenicul omoara prin interactiunea acestora cu organismul uman, poloniul ucide prin emisiile de radiatii care distrug biomoleculele sensibile, precum ADN-ul.
Mercurul
Toxicitatea mercurului este mult mai complicata, aceasta depinzand de tipul mercurului utilizat. Compusii organici si anorganici ai mercurului au efecte si valori diferite ale dozei letale LD50 (intre 1mg/kg si 100mg/kg).