Cele mai scumpe medicamente din lume, care vindecă hepatita C, au intrat pe piaţa din România la preţuri uriaşe: peste 50.400 de Euro pentru un singur pacient. Acelaşi medicament costă 790 de Euro/pacient în Egipt şi 6750 de Euro/pacient în Brazilia.

În prezent Guvernul României negociază cu mai multe companii farmaceutice reducerea preţului pentru o serie de noi medicamente care vindecă hepatita C, scrie HotNews.

Vedeţi mai jos un tabel care compară preţurile de catalog din România, cu cele din alte ţări şi menţionează şi preţurile negociate de autorităţi şi producătorii farma acolo unde ele sunt disponibile.

Foto: Hot News

În urmă cu patru ani, compania americana Pharmasset din Princeton anunţa rezultate excepţionale pentru un nou medicament creat pentru a vindeca Hepatica C, o boală incurabilă până atunci.

Astfel, hepatita C, o boală rareori identificată în stadiu timpuriu şi care evoluează invariabil spre ciroză şi cancer hepatic, devenea brusc una vindecabilă. Fusese descoperită o nouă clasă de medicamente, numite antivirale directe. La sfârşitul lui 2013, primul medicament din această clasă, Sofosbuvir, era aprobat pe piaţa americană şi a Uniunii Europene.

Au urmat aprobări pentru alte medicamente similare care, combinate între ele, oferă rate impresionante de vindecare a hepatitei C. Producătorii sunt patru dintre cei mai mari jucatori internaţionali pe piaţa farmaceutica. Ei deţin patentul pentru aceste medicamente până în 2025.

O cură cu aceste combinaţii de medicamente vindecă bolnavul după 12 săptămâni. Preţul iniţial oferit de producători în Statele Unite a fost de 75.000 de euro pentru fiecare pacient, adică 1.000 de euro pilula.

Costul minim de producţie pentru o cură completă de 12 saptamani este de 90 de euro pentru Sofosbuvir şi 115 – 240 de euro pentru Simeprevir, conform calculelor unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat în februarie 2015. Aşadar, medicamentele se vând cu de 200 până la de 500 de ori mai mult decât preţul de producţie.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro