Primul centru din Harghita destinat îngrijirii bolnavilor care au suferit un accident vascular cerebral sau au rămas cu leziuni cerebrale în urma unui accident, a început să funcţioneze la Odorheiu Secuiesc, în urma derulării de către Asociaţia de Întrajutorare Caritas a unui proiect cu finanţare europeană. Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a declarat că proiectul, în valoare de aproximativ 600.000 euro, a vizat amenajarea şi extinderea unui clădiri care a avut ca destinaţie iniţială locuinţe sociale, dar şi dotarea şi utilarea acesteia.

Centrul "Sf. Luca" dispune de 26 de paturi, din care sunt ocupate, deocamdată, doar opt, întrucât se derulează procesul de acreditare a aşezământului, pentru a primi finanţare din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Harghita.

Pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral sau leziuni cerebrale în urma unui alt accident beneficiază de îngrijire de specialitate, punându-se accent pe dezvoltarea competenţelor mişcării, astfel încât să înveţe să devină autonomi în situaţia dată. Aceştia sunt îngrijiţi de personal specializat în Kinaesthetics, o ştiinţă experimentală care ' se bazează pe experienţa şi percepţia mişcării proprii' şi care este implementată de peste 20 ani în ţările de limbă germană. De asemenea, bolnavii au la dispoziţie şi un psiholog, dar şi un medic care le urmăreşte evoluţia. În procesul de reabilitare sunt atraşi şi aparţinătorii care trebuie să înveţe cum să-i îngrijească pe aceşti bolnavi, atunci când vor merge acasă. Potrivit sursei citate, cheltuielile de îngrijire, cazare şi masă pentru fiecare bolnav se ridică la 94 lei zilnic, dar fiecare dintre cei internaţi contribuie cu suma de care dispune, restul banilor fiind asiguraţi de Caritas, din alte surse.

La aşezământul de la Odorheiu Secuiesc urmează să fie îngrijiţi, începând de anul viitor, şi bolnavi incurabili, angajaţii Caritas participând în această perioadă la cursuri de îngrijire paleativă, finanţate de Caritas Elveţia. Peter Gyorgy a precizat că era mare nevoie de un astfel de aşezământ în judeţ, întrucât bolnavii care au suferit un accident vascular sau alte accidente cu leziuni cerebrale, dar şi cei incurabili, ajung acasă, în familie şi nimeni nu ştie cum să-i îngrijească. Proiectul european prin care s-a realizat centrul de la Odorheiu Secuiesc a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional-Modernizarea infrastructurii serviciilor sociale.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro